Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Vanha lempikirja

torstai 26. heinäkuuta 2012

Vanha lempikirja

Nyt tänne mökille päästyä raahasin toki mukanani aivan järjettömän kasan toinen toistaan mielenkiintoisempia kirjoja. Edellinen lukemani romaani käsitteli Saddamin aikaisen Irakin naiskohtaloita, ja seuraavana tuossa jonossa olisikin holokaustista kertova Saksaan sijoittuva tuhannen sivun teos. Kevyttä. Halusin kuitenkin nyt edes ihan pikkuisen keventää tätä lomatunnelmaani, joten nappasin kirjahyllystäni mukaan tänne myös vanhan ikilempparini: Walter Moersin Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää -kirjan. 
Olen lukenut tän kirjan pariinkin otteeseen, ensimmäisen kerran muistaakseni joskus yläasteella 2000-luvun alussa ja toisen kerran siitä parin vuoden päästä lukiossa. Kyseessä on siis satukirjamainen teos, jonka aikoinani bongasin kirjaston nuorten puolelta, ja rakkautta tää oli jo ihka ensimmäisestä lukemasta! Kyseiseltä kirjailijalta olen lukenut myös Huviretki hukkateille -teoksen, joka jatkaa tarinaansa tämän saman maailman parissa.
Kirjassa on se 700 sivua, nyt olen menossa Sinikarhun kolmannessa elämässä sivulla sata. Kirjan maailma vetää mukanaan, ja ihanan helpolta ja leppoisalta luettavalta tämän karhun elämä tuntuukin noiden omaelämäkerrallisten sotakirjojen jälkeen, loistavaa lomatekemistä siis ihan ehdottomasti. Muistan tän kirjan edelleen todella hyvin siihen nähden, että edellisestä lukukerrasta on jo se 6-7 vuotta, mutta aina tän jaksaa lukea uudelleen, koska  tälleen hieman vanhempana nämäkin tarinat antaa ihan erilaista ajateltavaa kuin joskus silloin 14-16 -vuotiaana. Moersin luoma Zamonia-maailma on ihan mieletön eri mantereineen, outoine eläimineen ja hauskoine seikkailujineen. Tarinoilla on myös oma pieni sanomansa, ei mikään suora ja paasaava, vaan kantaaottava ja ajattelemaan laittava. Eli jos jotain kevyempää luettavaa kaipaatte, niin suosituspisteet lähtee täältä kaikille lapsenmielisille ja mielukuvitusmaailmassa viihtyville, tämä kirja imee ehdottomasti mukanansa!

Nyt haluaisinkin kuulla mitkä teidän satukirjalemppareitanne ovat? :) Tästä innostuneena minun kun tekisi mieli lukea oman lapsuuteni/nuoruuteni lempikirjat kaikki uudestaan aloittaen Veljeni Leijonamielestä ja päätyen ahmimaan Potterit ykkösestä seiskaan kaikki alusta loppuun.. Jostain olisi hauska saada käsiini myös tuo Moersin toinen kirja, sitä Huviretkeä hukkateille kun en muistaakseni ole lukenut kuin kerran?!

Tunnisteet:

38 kommenttia:

26. heinäkuuta 2012 klo 10.35 , Blogger karoliina kirjoitti...

Mulla on toi sama kirja, se on kyllä aivan mahtava. Nyt mulla on luettavana Pekka Töpöhäntä, se on kauhean surullinen tavallaan mutta on sitä kiva lukea. Potterit vois kyllä lukea pitkästä aikaa ja Peppi kirjat myös.

 
26. heinäkuuta 2012 klo 11.02 , Blogger Sohvi kirjoitti...

Useat Astrid Lindgrenin teokset ovat kyllä ihania, lempparina ehdottomasti Ronja Ryövärintytär ja totta kai ihana Peppi Pitkätossu :). Itse luin kaikki Potterit viime kesänä uudestaan ja voi että ne oli melkeenpä ihanempia mitä muistinkaan, rakastuin siihen maailmaan entistä kovemmin! <3

 
26. heinäkuuta 2012 klo 11.07 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olen lukenut tuota kirjaa varmaan 5 vuotta kohta :D En sano, että se olisi huono, mutta jotenkin todella pitkäveteistä luettavaa mielestäni.. Ja tiedän, että tuo on sellainen kirja, että kun saan sen luettua, olen ihan että WOW....

Ja siis en tietenkään ole lukenut tuota koko aikaa vaan joskus 5v sitten aloitin sitä lukemaan ja olen sitten vuosien välein aina pikkasen jatkanut.... Nyt piti kesällä lukea loppuun, mutta taas veivät muut kirjat mukanaan..

Luen helposti 500 sivuisiakin kirjoja lyhyessä ajassa, mutta jotenkin tuo ei vaan etene! Onko loppu hyvä? tuleeko kirjan luettua "valaistunut" olo? :) että kannattaako minun enää edes jatkaa tätä ikuista operaatiotani.

 
26. heinäkuuta 2012 klo 11.13 , Blogger llaura kirjoitti...

hmm, mitähän valaistunutta oloa satukirjalta oikein odotetaan? suosittelisin ehkä jo jossain vaiheessa aloittamaan kirjan vaikkapa alusta, ei kai se mikään ihme ole ettei se etene jos alun ja keskivaiheen välillä on noinkin pitkä aika :D ei kaikkien samoista kirjoista tarvitse tykätä, en mä sillä, mutta ei se mun mielestä ole pitkäveteistä nähnytkään, joten vaikea antaa mitään lukuvinkkejä sen suhteen.. :D

 
26. heinäkuuta 2012 klo 11.14 , Blogger llaura kirjoitti...

mä haluisin jonkun 5-8-vuotiaan lapsen niin pääsisin lukemaan sillekin näitä kirjoja, olisipa ihanaa! :D

 
26. heinäkuuta 2012 klo 11.15 , Blogger llaura kirjoitti...

joo Potterit pitäis kyllä ihan ehdottomasti lukea taas! katoin joulun jälkeen ne kaikki 8 leffaa, ja vaikka ne ei olekaan juuri mitään kirjoihin verrattuna, imi nekin siihen maailmaan niin suuresti mukaan, että himo kirjojen pariin palamisesta kasvoi vain entisestään!

 
26. heinäkuuta 2012 klo 11.20 , Anonymous Oona kirjoitti...

Oon ihan uus lukija sun blogin puolella, mutta nyt on pakko heti kommentoida... Toi kirja on nimittäin ihan mahtava!! En oo kertaakaan aiemmin törmännyt keneenkään muuhun joka ois lukenyt ton, ja nyt oon ihan fiiliksissä :D huippua!
Oon ite lukenut ton ekaa kertaa joskus vuonna 2003 eli ala-asteella ja sen jälkeenkin vielä kerran, niiiiiin ihana ja mukaansatempaava :)
Ja miten en oo tiennyt, että Moers on tehnyt enemmänkin noita "saman sarjan" kirjoja?! Nyt äkkiä kirjastoon!

 
26. heinäkuuta 2012 klo 11.24 , Blogger Elina kirjoitti...

Heippa! Sähän olit au-pairina aikoinaan, eikö totta? Ootko joskus kirjoittanut niistä ajoista jotain postausta :)? Itsellä saattaa olla mahdollisuus lähteä au-pairiksi, joten kaikki mahdollinen tieto kiinnostaa... Miten esimerkiksi verkostoiduit ja tutustuit ihmisiin yms.?

 
26. heinäkuuta 2012 klo 12.05 , Blogger paula kirjoitti...

saariston lapset on maailman ihanin! ronja ryövärintytär on suosikki myöskin, vaikken taidakaan sitä ikinä ite olla lukenut vaan kuunnellut vain isän lukemana. iso kiltti jätti on hyvä myös ja peppi pitkätossut. mummilassa joskus luettiin onneli ja anneli -kirjoja, niissä oli jotenkin jännä tunnelma. niin ja mökkiklassikko hyppeli-hiiri myökkipyökkimetsässä on toki mainio myöskin. pitäiskin taas lukea kaikkia näitä mahtavuuksia, potterien uudelleenluku-urakkakin on suunnitelmissa...

 
26. heinäkuuta 2012 klo 12.39 , Blogger annae kirjoitti...

Ei oo todellista! Tuo samainen kirja kuuluu mun lemppareihin!:) Viimeks sen oon lukenu uusiks muutama vuosi sitten mutta nyt kun sen taas muistin niin pitääpäs kaivaa se tuolta hyllystä. :) En oo aikasemmin törmänny kehenkään muuhun joka ois tuota kirjaa lukenut, huippua!

 
26. heinäkuuta 2012 klo 13.17 , Blogger helenamaria kirjoitti...

vitsi rakastan myös veljeni leijonamieltä! ronja ryövärintytär, marikki ja muut astrid lindgrenin kirjat on myös mielettömän ihania! + mulle tuli myös nyt myös kauhee himo noihin pottereihin, muistan miten ne koukutti mut aikoinaan ihan täysin : )

 
26. heinäkuuta 2012 klo 13.47 , Blogger Maija kirjoitti...

Mun ehdoton lemppari joskus 12-13-vuotiaana oli Enkelimysteerio. Kirjailija Jostein Gaarder, joka siis tunnetaan varmaan parhaiten Sofian maailma kirjastaan. Rakastan tuota kirjaa edelleen niin paljon ja olenkin lukenut sen varmaan lähemmäs 10 kertaa..

Muita suosikkeja oli mm. Kultainen kompassi, Keväällä isä sai siivet (ihan hullun jännittävä!!) ja Narniat. Ah, nä on vieläkin NIIIIN hyviä.

 
26. heinäkuuta 2012 klo 13.51 , Blogger Niina kirjoitti...

Hihi, mä just näin kun mun 12-vuotias sisko luki tota samaa kirjaa, mun vanhaa. :') Se on kyllä aivan ihana!

Mutta silti mun ehdottomia lemppareita on Lindgrenin kirjat. Peppi, Ronja, Veljeni Leijonamieli ja Katto Kassinen, ah.<3 Myös Nils Holgersson a.k.a Peukaloinen on rakkautta ja tietty Muumit! Potteritkin oon lukenut läpi luvattoman monta kertaa, vois taas jossain vaiheessa aloittaa alusta, viimeksi luin ne vikan kirjan ilmestymisen jälkeen läpi. Oon aika hyvin saanu hamstrattua meidän tytölle noita Lindgrenejä ja muita ihania, ja mummolasta löyty vanhoja painoksia Peppi-kirjoja, voi ah. Miehen oma lapsuuden lemppari on Mauri Kunnas, ja niitäkin kirjoja meillä on jo aika paljon suhteuttettuna siihen että lapsi on tosiaan sen 9kk-ikäinen... :D Kyllä se jo kuvia kattoo, varmana kattoo!!

 
26. heinäkuuta 2012 klo 15.13 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Toi kirja on niiiin ihana! En oo varmaan ikinä tavannut ketään muuta, joka olisi ton kirjan lukenut tai edes tiennyt sitä, jee! Pitäisi taas itsekin lukea uudestaan, kun on monta vuotta edellisestä kerrasta. (Paras kohta on muuten varmaan siinä tulkkuelämässä ne niitten nimet! :D)

Joka tapauksessa, hyvää loppukesää ja lomailua sulle Laura! Sun blogi on huippu, luen joka postauksen vaikken lähes koskaan kommentoi.

-Mam

 
26. heinäkuuta 2012 klo 15.54 , Blogger llaura kirjoitti...

joo se Huviretki hukkateille on ainakin samaan maailmaan sijoittuva kirja ja Wikipedian mukaan sarjaan kuuluu myös Rumo Ylämaailmassa sekä Uinuvien kirjojen kaupunki -kirjat! Näistä en ollu itsekään kuullu aiemmin, pitääkin yrittää etsiä josko jostain löytyisi nuokin luettavaksi :)

 
26. heinäkuuta 2012 klo 15.56 , Blogger llaura kirjoitti...

ei taida olla tässä blogissa postausta aiheesta, pitäisi varmaan joskus kirjoittaa kun sitä on niin usein toivottu :) mä löysin uusia ihmisiä paljon netin aupair-forumien kautta, ja sit kielikurssilta sai myös hyvin ystäviä! :) paikallisia tuttuja löytyi lähinnä sit muiden kavereiden kautta ja harrastuksista, pitää vaan innolla mennä vähän kaikkeen mukaan niin kyllä sieltä tuttuja löytyy! :>

 
26. heinäkuuta 2012 klo 15.56 , Anonymous Laurspa kirjoitti...

Hei mäki oon lukenu ton! :D En yhtää muista juonta, taisin olla yläasteella ku luin sen. Mut muistan noi kaikki kivat kuvat ja aaw pakko ehkä lukee uudestaa! Itse alotin viime kesänä lukee Harry Potterit alusta alkaen, ja vuosihan siinä meni että projekti tuli päätökseen eli sain tässä joku viikko sitte luettua ne loppuun. :--D Mut oli vaivan arvosta!

 
26. heinäkuuta 2012 klo 15.57 , Blogger llaura kirjoitti...

mä nappasin kans Onneli ja Anneli -kirjan vanhempieni varastosta omaan hyllyyn viimeksi täällä käydessä, pitäisikin sekin taas lukea! :)

 
26. heinäkuuta 2012 klo 15.57 , Blogger llaura kirjoitti...

en mäkään ollut ennen kun tänne siitä kirjottelin, yllättävän moni sen onkin kuitenkin lukenut! :)

 
26. heinäkuuta 2012 klo 15.58 , Blogger llaura kirjoitti...

Veljeni Leijonamieli on kieltämättä ihanin!

 
26. heinäkuuta 2012 klo 15.58 , Blogger llaura kirjoitti...

ah, sen luin kans itsekin joskus yläasteella? Se on mulla omana hyllyssäkin, pitäiskin lukea uudestaan. Se oli ihana!

 
26. heinäkuuta 2012 klo 15.59 , Blogger llaura kirjoitti...

kattoo kattoo! ja siitä sit kun pääsee pienelle vielä niitä lukemaan myöhemmin, ihan huippua :) mä oon töiden kannalta noita kirjoja alkanut kotiinkin hamstrata, mutta ehkä noita joskus vuuuosien päästä saa omillekin lapsille lukea? :D

 
26. heinäkuuta 2012 klo 16.01 , Blogger llaura kirjoitti...

hih, ihana että kommentoit nyt :) ja haha, se on huippu! oon ahminut itse tuota kirjaa jo toiset sata sivua tänään, taidan kohta mennä jatkamaan taas.. :D

 
26. heinäkuuta 2012 klo 16.02 , Blogger llaura kirjoitti...

haha, kannattaa lukee uudestaan joo, toi on ihan huisi :D ja joo, mun pitäis ensin haalia kaikki Potterit itselleni, haluaisin että mulla on ne kaikki! oon lukenu niistä kai neljä viimesintä englanniks, nekin ois kiva lukea suomeks kans :)

 
26. heinäkuuta 2012 klo 16.18 , Anonymous Elisa kirjoitti...

Eikä! Sinikarhu on niin mahtava kyllä. :) Mullakin on muutama vuosi vierähtänyt viime lukukerrasta, mut sillon just melkein kymmenen vuotta sitten taisi tulla luettua "muutaman" kerran. Muistan että olin aivan haltioissani siitä kekseliäästä kielestä ja kuvituksesta/taitosta. Tai siis, kuvia nyt katsoessa tulee sellainen olo että taisipa tuo kirja olla yksi sellainen vaikutuksen tehnyt asia, kun edelleen monta vuotta myöhemmin haaveammattina mulla on graafinen suunnittelija.
Muistan myös haaveilleeni osaavani saksaa tarpeeksi hyvin lukeakseni Sinikarhun alkuperäiskielellä, mieti nyt miten paljon käännöksessä kuitenkin menee hukkaan sitä hauskuutta! :D
Moersilta mulla on myös se Huviretki hukkateille, joka ei kyllä muistaakseni ollut yhtään niin hyvä kuin Sinikarhu! Sitten mulla on myös se Matka halki yön, jossa on huikeet kuvitukset. :)

Mun ehdoton ykkössuosikki pienenä oli Roald Dahl. Tykkäsin kun ne oli niin erilaisia kuin sellaiset "perinteiset" sadut hyviksistä ja pahiksista. :) Sitten isompana löysin Dahlin novellikokoelmia kirjaston aikuisten puolelta ja nykyään fanitan niitä yhtä palavasti kuin niitä lastenkirjoja silloin pienenä. Suosittelen niitä aina kaikille, heh. Helppolukuisia, mutta tarinoissa on aina joku yllätyskäänne ja sopivan mustaa huumoria mun makuun.

Muita suosikkeja mulla oli Lindgrenit (Melukylän lapset erityisesti, ja Peppi!), Pekka Töpöhännät (meillä oli töpöhäntäinen kisu nimeltä Pekka <3) ja tietenkin ne Potterit, ja Tolkienin Hobitti. Joku mainitsi tuolla Jostein Gaarderin, niin siltä oon tykännyt kirjasta nimeltä Appelsiinityttö. :) Oliskohan tässä nyt tarpeeks pitkä kommentti kasassa...

 
26. heinäkuuta 2012 klo 16.43 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Moikka!

Mikä tuon Saddamin vallan aikaisten tapahtuminen kirjan nimi on? Olisi kiva lukea, vaikuttaa mielenkiintoselta!

Kiitti!

 
26. heinäkuuta 2012 klo 16.48 , Blogger Martta kirjoitti...

Edellä mainittujen klassikoiden lisäksi mun yksi suosikki on Cornelia Funken kirjoittama Mustesydän! Huikea tarina, tässä Pottereita kertaillessani ajattelin että voisin seuraavaksi tarttua nostalgiahuumassani siihen! Kannattaa tutustua jos ei jo tuttu ole, tarina vie kyllä mennessään! Perusideana on että yksi päähenkilöistä pystyy ääneen lukemalla saamaan kirjojen hahmot meidän maailmaamme. Jännä kirja! :)

 
26. heinäkuuta 2012 klo 17.11 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Minkä nimisiä nuo Saddam ja holokausti kirjat on? Ne alkoi kutkuttamaan mua:)

 
26. heinäkuuta 2012 klo 18.05 , Blogger llaura kirjoitti...

Jean Sassonin Saddamin vanki :)

 
26. heinäkuuta 2012 klo 18.06 , Blogger llaura kirjoitti...

yllä kommenteissa lukeekin jo toi ensin mainittu, toisen nimeä en muista ja se kirja jäi porukoille niin en sitä nyt heti käsiini saakaan. niistä tulee molemmista kyllä postausta myöhemmin :)

 
26. heinäkuuta 2012 klo 18.08 , Blogger llaura kirjoitti...

ihanan pitkä kommentti oli, kiitos tästä :D pitäiskin ehdottomasti tohon Dahliin myös tutustua, kuulostaa oikein hyvältä! Ja Gaarderin kirjoihin vois myös pitkästä aikaa palata, etenkin se Enkelimysteerio vaikutti todella paljon sillon aikoja sitten kun sen luin!

 
26. heinäkuuta 2012 klo 18.09 , Blogger llaura kirjoitti...

kuulostaapa hyvältä, tuohon voisikin tutustua! kiitos vinkistä :)

 
26. heinäkuuta 2012 klo 18.12 , Blogger Heidi kirjoitti...

Tuo on munkin suosikki kirja! Lisäksi tykkäsin pienenä Roald Dahin kirjoista! Mutta ehdottomasti lempparikirjani pienenä oli Simpukka prinssa niminen kirja, jota rakastan vieläkin. Harmikseni jonmpikumpi sisaruksistani tuhri tuon kirjan ollessaan pienempi.

 
26. heinäkuuta 2012 klo 20.13 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voi! Ihanaa, että teit postauksen juuri tästä kirjasta, se on minunkin lempparini! Todellakin rakkautta ensi lukemalta. Ja vaikka siitä on jo aikaa, kun tuon ekan kerran luin, niin taitaa tuo yhä olla lempikirjani. :) Huviretki hukkateille ei ollut aivan niin hyvä mielestäni. :/

 
27. heinäkuuta 2012 klo 3.23 , Anonymous Jenni kirjoitti...

Kerran tykkäät Sinikarhusta niin kannattaa ehdottomasti lukea Moersilta myös Rumo Ylämaailmassa ja Rumo Alimaailmassa. Huviretki hukkateille ei ollut ehkä ihan niin hyvä vaikkakin hauska sekin. :)

Toiseksi suosittelen Philip Pullmanin Universumien tomu trilogiaa. Ensimmäinen osa (Kultainen Kompassi) on yllättävän hyvä elokuvanakin. Tää kirjasarja on vaan siitä paha kun ei malttais lopettaa lukemista..

 
27. heinäkuuta 2012 klo 10.38 , Blogger llaura kirjoitti...

Hö, voi ei :D itse en ole tuollaisesta kirjasta kuullutkaan, pitääkin hieman googletella :)

 
27. heinäkuuta 2012 klo 10.39 , Blogger llaura kirjoitti...

Mä luin muistaakseni jopa ton Huviretki hukkateille -kirjan ensin ja siitäkin kovasti tykkäsin, saattoi tosin johtua juurikin siitä, etten ollut tähän vielä parempaan ehtinyt tutustua niin ei ollut mitään suurodotuksia sen suhteen :)

 
27. heinäkuuta 2012 klo 10.39 , Blogger llaura kirjoitti...

joo pitäis ehdottomasti haalia noita muitakin Moersin kirjoja käsiini, kiitos vinkeistä! :)

 

Lähetä kommentti

pst, ennen kuin jätät kommentin, lue tämä pieni FAQ/UKK :--)
Olen 178cm pitkä,
koirani on japaninpystykorva,
teen kollaasit ja muokkaan kuvani PhotoFiltrellä,
ja jos sinulle näkyy tässä blogissa valkoinen laatikko tekstin/kuvien päällä, en osaa tehdä sille mitään, mutta kokeile vaihtaa selainta vaikka Mozillaan siitä Exploreristasi, tai päivitä se omasi ainakin uudempaan versioon, josko se sitten auttaisi! :--)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu