Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Mustavalkoinen Kony

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Mustavalkoinen Kony

Kony-keskustelu on vellonut kuluvalla viikolla hyvinkin paljon eri blogeissa, ja porukka onkin jakautunut sen suhteen aikalailla kahteen porukkaan: oot joko paska jätkä, koska et levitä linkkiä, eli et siis välitä tai vastaavasti olet paska jätkä, koska levitit linkkiä etkä ajatellut asiaa lainkaan omilla aivoillasi.

Katsoin itse videon ensimmäisen kerran keskiviikkona. Tai ensimmäisen ja ainoan, ja joko olen vähän tunteeton ja kylmä, tai asia vain oli minulle jo ennestään tuttu, koska mitään suurempia kauhun tunteita tai kylmiä väreitä video ei minussa saanut aikaan. Asia on ehdottomasti järkyttävä ja surullinen, mutta video - no, se on aikalailla suunnattu amerikkalaisille. Niille samoille amerikkalaisille ja myös toki eurooppalaisille, joiden maat ovat suurimpia asekauppiaita, ja ensin aseet maahan myyneinä he ryntäävätkin itse "pelastamaan" maailman sotansa kanssa isoilta, pahoilta diktaattorisusilta. Ja että oho, nyt tulee ihan yllätyksenä, että maailmassa on myös pahuutta, eikä kukaan tee sille mitään. Joten tehdään me yhdessä, tapetaan yhdessä paha jätkä, joka lymyilee Ugandan viidakoissa!! Ja sitten ollaankin tilaamassa rannekkeita, suunnittelemassa yhdessä miten tappaa Kony, ja yhdessä juhlia, kun ollaan saatu taas yksi paha setä hengiltä. Ja niin Afrikasta tulee taas hyvä paikka elää! ..eikun?

64617_3552814945267_1419460273_33372506_423751321_n_large

Voin laitaa pääni pantiksi, että 90% niistä ihmisistä, jotka nokka tuhisten kyynelehtii näiden videoiden ääressä ja salamana tilaa itselleen rannekketta, on unohtanut asiat, jos tulisin heiltä vuoden päästä kysymään mitä Konylle on tähän mennessä tapahtunut. Nyt ostettu hyvä omatunto maailman auttamisesta unohtuu kun tilalle tulee seuraava magee villapaita, mikä henkkamaukasta pitäis saada ja kun maailma ja julkkisjuorukohut menevät eteenpäin, on Ugandan lapset taas vain surullinen fakta taustalla, jota ei tarvitse ajatella, koska sen eteen joskus jo jotain teki.

No, eihän siinä suurelta määrin ole toisaalta mitään huonoa. Siinä siis, että videon avulla oikeasti ollaan saatu varmasti miljoonia ihmisiä entistä tietoisemmaksi tästä järkyttävästä lapsisotilasasiasta, ja ehkä muutama jopa oikeasti liikkeelle. Olihan se ehkä aikakin, koska Kony on kuitenkin etsintäkuulutettu ihmisoikeusrikoksista jo sen kymmenen vuotta sitten. Se, onko kidnapattujen lapsien suurin apu Ugandan armeijan tukeminen tai vastaavasti vaikka erilaisten hyväntekeväisyys- ja ihmisoikeusjärjestöjen kautta auttaminen, on jokaisen itse mietittävissä. Ehkä videon jakamista voitaisiinkin ajatella hieman sitenkin, että vaikka ne sen tarjoamat keinot ja ratkaisut eivät olekaan välttämättä niitä "oikeita", eikä asioiden ratkaisu ole noin yksinkertaista kuin Stop Kony -julisteiden liimailu ympäri maailmaa antaa ymmärtää, niin ehkä myös näitä asioita pitää saada enemmän ihmisten tietoon. Koska eihän tän videon aiheuttamasta suurreaktiosta voi oikein muuta päätellä, kuin että ihmiset ovat tähän asti olleet järkyttävän sokeita, tyhmiä ja piittaamattomia, jos tää näin yllätyksenä kaikille tuli? Kony typpinäkin on johtanut joukkojaan kuitenkin jo vuodesta 1987 saakka.

Tumblr_m0lwt9o6dt1rpt7yyo1_500_large

Ehkä meidän siis pitäisikin videon jakamisen tai vastajakamisen sijaan keskittyäkin sen syvimpään sanomaan, eli siihen, että jokainen voi oikeasti auttaa jotenkin kun vaan viitsii nousta siitä oman läppärinsä ääreltä näpyttelemästä videoita eteenpäin. Vaikkei niitä Ugandan kidnapattuja lapsia auttaisi, niin vaikka naapurin mummoa rappukäytävässä kantamalla ostokset kolmanteen kerrokseen kun hissi on rikki. Tai lahjoittamalla joka kuukausi muutama kymppi vaikka Unicefille tai Punaiselle ristille. Auttaa hyväntekeväisyysjärjestöjä parantamaan koulutusta kehitysmaista. Taistella ihmisoikeuksien ja naisten aseman puolesta itä-Euroopassa ja lähi-Idässä. Niin tai näin, niin ehkä meidän kaikkien, ihan itsenikin mukaan lukien, kannattaisi järjettömän "OOT VÄÄRÄSSÄ!!"-taistelun sijaan oikeasti keskittyä siihen, miten todella yksikin ihminen voi saada panoksellaan muutosta aikaan, kun niitä yksiä ihmisiä on kymmeniä, satoja, tuhansia tai kohta myös miljoonia yhdessä. Onhan tuo video on ihan mieletön esimerkki siitä, miten muutama ihminen voi saada aikaan ihan järjettömän vyöryn asioiden eteenpäin viemisessä, mistä kannattaisi pelkän negailun sijaan ehkä vähän ottaa mallia. Ja jos tietää parempia tapoja auttaa maailmaa, niin auttaa sitten niin, eikä jää ruudun taakse halkomaan pilkkua pitikö sitä videota nyt julkaista jossain blogissa vai ei.

Tunnisteet:

46 kommenttia:

10. maaliskuuta 2012 klo 14.14 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Suosittelen lukemaan tästä http://www.kepa.fi/blogi/11027 ja avaamaan silmiä hivenen enemmän.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 14.18 , Blogger Nuppu kirjoitti...

KIITOS.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 14.30 , Blogger llaura kirjoitti...

suosittelen lukemaan tästä http://rokkirekki.blogspot.com/2012/03/mustavalkoinen-kony.html ja etsimään sieltä sen kirjoituksen pointin hivenen paremmin :)

 
10. maaliskuuta 2012 klo 14.31 , Blogger llaura kirjoitti...

:)

 
10. maaliskuuta 2012 klo 14.55 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Totta joka sana. Mäkin katoin tuon videon muutama päivä sitten, eikä se herättänyt mitään järisyttäviä tunteita. Video sai pohtimaan joitakin asioita uudelta kantilta samoin kuin viimeisessä kappaleessa kirjoitat.

Ja mitä tulee videon jakamiseen blogeissa ja tietoisuuden lisäämiseen, musta siinä ei pitäisi olla mitään väärää. Kony-juttu ei välttämättä ratkea tällä videolla tai sen synnyttämällä "kansanliikkeellä", mutta sitäkin tärkeämpää olisi mielestäni saada ihmiset tajuamaan, kuinka paljon parempi paikka maailmasta tulisi, jos ajateltaisiin välillä omaa napaa pidemmällekin.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 15.04 , Blogger llaura kirjoitti...

Niinpä. Koska yhtä surullista kuin se naiivi "kun Kony kuolee, maailma on parempi paikka" -ajattelu on, on todellakin myös se, että mitään ei tarvitse tehdä, koska ei se kuitenkaan auta mitään. Että paska video, paskat taustat, käyttäisitte aivojanne. Mutta älkää vaan missään nimessä käyttäkö niitä muiden auttamiseen?

 
10. maaliskuuta 2012 klo 15.28 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

ajatuksen tasollahan toi on ihan huippujuttu että joku on lähteny tosissaan ajamaan tota asiaa, vaikka maailmassa ehkä on isompiaki pahoja nii jostain on alotettava. toinen juttu sitten on tän kyseisen dokumentin tekijän omat tarkotusperät: kuten tossa edellä linkatussa blogitekstissä ja esim tässä http://www.youtube.com/watch?v=7DO73Ese25Y videossa väitetään, kony ei oo käytännössä ollu kuvioissa enää vuosikausiin ja ei oo ollenkaa sanottu et se ees on enää ugandassa (mistä dokumentissa ei mainita sanaakaan), ja sitten tää dokumentin tekijä kerää miljoonia dollareita sen metsästämiseen, tai mihin se ne sitten aikookaan käyttää...

 
10. maaliskuuta 2012 klo 15.33 , Blogger llaura kirjoitti...

jep, mutta siinäkin ajassa kun kiertää internettiä hikihatussa etsimässä todisteita siitä, onko toi video nyt hyvä vai paha, voisi itse kukin klikata itsensä vaikka Punaisen ristin sivuston kautta lahjoittamaan pienen murun omastaan pois muiden hyväksi, niin voitaisiin taas ehkä keskittyä siihen, mihin oikeasti kannattaisi keskittyä :) Toisten auttaminen on yllättävän helppoa, kun vaan viitsii tehdä jotain.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 15.51 , Blogger Minna kirjoitti...

Mä katoin ton videon kans kun se Iltalehden sivuille pongahti. Ja kyllä tuli kamala olo, lähinnä varmaan juuri siksi että ei mulla oo täällä ollut mitään konkreettista tietoa sitä mitä maailmalla tapahtuu. Siis toki olen kuullut kaikkea, mutta tässä sain konkreettisen esimerkin sille mitä siellä oikeasti tapahtuu. Vaikka tämä video ei varmaan kuvasta kun pienen pientä osaa, mutta kyllä se herätti myös paljon ajatuksia.

Uskon myös että videon jakaminen on hyvä, koska sillä saadaan yhä useammat tietoiseksi näistä asioista. Tosin en usko siihen että yhden miehen kiinni ottamalla tulisi tapahtumaan mitään järisyttävää muutosta, koska sen tilalle tulisi kuitenkin joku uusi, mahdollisesti pahempi.

Ja täältä me ei voida ihan kamalasti vaikuttaa Afrikassa tapahtuvaan vääryyteen, muuta kun lahjottamalla vähän rahaa oikeisiin paikkoihin. Mutta niistäkin on kuullut niin paljon sitä että mikä määrä lahjoituksista oikeasti menee sinne minne se on tarkoitettu... Paras mitä me täällä voimme tehdä on mun mielestä, kuten sinäkin sanoit, jakaa sitä hyvää täällä nimenomaan vaikka auttamalla naapurin mummua.

Hyvä kirjoitus!! :)

 
10. maaliskuuta 2012 klo 15.59 , Blogger llaura kirjoitti...

olen itse unicefin kuukausilahjoittaja, ja haluan kyllä vahvasti uskoa, että niistä rahoista menee ihan tarpeeksi perille. Ja jos rahani menevätkin yhtiön hallintokuluihin, voin mielestäni tarpeeksi hyvin luottaa kuitenkin siihen, että sen ansiosta on ylipäätään Unicef-järjestö, joka auttaa lapsia ympäri maailmaa. Kriittinen pitää olla, mutta liian kyyninen ja skeptinen "ei ne rahat perille kuitenkaan mene" -ajattelu ei ainakaan johda yhtään minnekään. :) Pienistä teoista se tosiaan lähtee, ja jos on huolissaan rahoistaan, aina on muita tapoja auttaa lähempänäkin, jos auttaa haluaa. Se ei ole paljoa omasta elämästä pois, päinvastoin.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 16.24 , Blogger J_nni kirjoitti...

Mä olen aina vähän väliä lahjoittanut eri hyväntekeväisyyskohteisiin rahaa ja myös harkinnut ihan avustustyötä ulkomailla (ikävä kyllä vielä ei ole tarpeeksi siihen ollut rahaa, sehän kun ei mitään ilmaista lystiä ole). Olen myös nykyään Unicefin kuukausilahjoittaja, sekä mainitsemasi "pilkun halkoja" :) Jos joku tuttu sen fb:ssä linkkaa ja kauhistelee, minä pyrin todellakin korjaamaan niitä luuloja, mikä videosta syntyy. Vihaan sitä, että ihmisiä rahastetaan 8-vuotta sitten tehdyllä videolla, jonka todelliset tarkoitusperät on jossain aivan muualla kuin Konyn kiinni otossa.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 16.26 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mulla ois niin paljon sanottavaa tästä aiheesta, mut aivot on ihan solmussa niin en vaan pysty kirjottamaan fiksua tekstiä. Pystyn vaan sanomaan, että on hyvä että ihmiset ottaa asioista selvää ja osaa suhtautua kriittisesti tähänkin juttuun, mutta ei sitä kritiikkiäkään pitäisi niellä pureskelematta.
Videon tarkoitus oli tehdä Kony kuuluisaksi, ja siinä se on todellakin onnistunut. Mun mielestä video on ainoastaan hyvä juttu, sillä se on tuonut suuren ongelman esille. Ongelman, mikä on monille täysin tuntematon asia. Kovinkaan moni ei tosiaankaan ole kuullut käsittettä lapsisotilas. Olen jakanut videon FB:seen, mutten muuten aio lähteä järjestöä tukemaan.
Vähän ylemmässä kommentissa totesit, että on surullista ja naiivia ajatella, että maailma olisi parempi paikka jos Konya ei olisi. Minä kuitenkin ajattelen juurikin niin. Onhan se selvää, että kaikki maailman, tai Afrikan, tai edes Ugandan ongelmat sillä ratkeasisi, mutta sillä saattaisi ratketa edes se yksi ongelma.
Minusta on melko mielenkiintoista, että pari päivää sen jälkeen kun video oli ilmestynyt, blogeissa ihmiset kehottivat jakamaan videota eteenpäin ja kommentit olivat vain positiivisia. Nyt, kun video on saanut kritiikkiä niin kaikki blogikirjoitukset muuttuvat negatiivisiksi ja lukijat myöntäilevät bloggaajia. Kritisoijat toteavat, etteivät ihmiset osaa ajatella omilla aivoillaan. Niin se tosiaan taitaa olla.
Lopuksi, sinäkin totesit että video on suunnattu amerikkalaisille. Miksi sitten tästä on tullut suomalaisissa blogeissa näin suosittu aihe? Ja jos kerta videon levittäminen on niin huono juttu, niin miksi kaikki sitten levittävät sitä kirjoittamalla aiheesta?

 
10. maaliskuuta 2012 klo 16.35 , Blogger llaura kirjoitti...

En tarkoita pilkunhalkojalla tässä kohti sitä mitä olet ilmeisesti käsittänyt minun tarkoittavan: en nimittäin pidä missään nimessä huonona asiana, että tämän kyseisen videon taustoja ja tarkoitusperiä kritisoidaan, koska juurikin tämän nimenomaisen pätkän levittäminen ilman minkäänlaista perehtymistä on oikeastaan todella typerää. Jo sillä eteenpäin jakamisella kuvitellaan auttavansa paljon, kun oikeasti pitäisi pysähtyä miettimään, mitä tuo video oikeasti pyytää.

Mutta se ainoa asia mikä mielestäni tuossa videossa on hyvää, on se, että ihmisille tuodaan näitäkin asioita esille ja jos se saa yhdenkin ihmisen lisää lahjoittamaan OIKEISIIN hyväntekeväisyyskohteisiin rahaa, niin mielestäni se on varsin hienoa. Eli sillä ajalla, kun jotkut kritisoivat videota ihan vain kritisoinnin vuoksi onkin tärkeää ehkä ohjata ajattelemaan ihmisiä tuota asiaa vähän laajemmasta näkökulmasta, muttei missään nimessä niin, että linkataan vastalauseeksi vain vastalausesivusto-/youtubevideo, koska mitä omaa ajattelua nyt sekään enää on? :)

 
10. maaliskuuta 2012 klo 16.45 , Blogger llaura kirjoitti...

Loppuiko terrorismi kun Bin Laden saatiin kiinni? Ei. Eli millä perusteella Konyn kiinni saaminen lopettaisi kapinnallisryhmien lapsikaappauksen Afrikassa? Ei millään. Ei Kony ole yksi, yksin toimiva ja lapsia kidnappaava ihminen, vaan Afrikka on täynnä maita, joiden kapinallisryhmät harjoittavat tällaista toimintaa.
Näin ollen yhden ihmisen jahti on varsin järjetön tapa kuvitella saavansa kovinkaan montaa Afrikan lasta turvaan, etenkin kun oikeasti Afrikassa ja Haagin ihmisoikeusjärjestöissä tämäkin Kony-nimi on ollut tuttu jo kauan, johan tuo kyseinen pahis on ollut etsintäkuulutettuna sen kymmenen vuotta. Niille, ketkä näistä asioista oikeasti tietävät, ei tämä ole valitettavasti mikään uusi, maailmaa pelastava asia, että amerikkalaiset ja kyllä, kovin monet suomalaisetkin tietävät nyt, mikä on Konyn nimi. Se ei ratkaise yhtään ongelmaa, koska jos asiat oikeasti olisivat noin suoraviivaisia ja helppoja, ei maailmassa olisi näin paljon pahaa jo nyt olemassa.

Kuten tekstissä sanoinkin, on erittäin tärkeää, että näistäkin asioista puhutaan ja ne nostetaan tapetille, vaikka mielestäni onkin kovin hämmästyttävää, miten näinkin monet ihmiset saivat vasta nyt tietää tällaisista ongelmista. Tavallaan on vähän harmi, että nämä asiat tulevat esille, vasta kun ne saavat tällaisen ns. viihteellisen kanavan, jossa niitä jaetaan, kun uutiset ja sanomalehdet ovat kuitenkin vuosia kirjoittaneet myös näistä aiheista. Mutta jos tämä on nykyisin se tie saada ihmiset tietämään, niin mikäs siinä :) Jostainhan sen tiedon on tultava, että ihmiset ymmärtävät alkaa toimimaan, jos eivät sitä omilla avuillaan ole aiemmin tajunneet.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 17.48 , Blogger Meeri kirjoitti...

En oo ees kattonu tuota videota, koska oon nähny jo aiemmin ihan riittävästi dokumentteja lapsisotilaista (luultavasti vielä paremmin tehtyjä kuin tämä vaikka videota katsomatta on paha sanoa). Tuntuu todella uskomattomalta että Suomessa voi olla ihmisiä jotka ei ole ennen kuullut lapsisotilaista ja tämä video tulee nyt niiiin isona järkytyksenä!

Olen aika pitkälti samoilla linjoilla kuin sinä, videon jakamisella ja kaikenlaisella voivottelulla ja päivittelyllä ei saada mitään aikaan, asioiden eteen pitää tehdä jotain muuta, vaikka sitten sen Punaisen Ristin tai Unicefin kautta. Itse olen miettinyt kummilapsi-toimintaa (esim. Planin kautta), ja yhtenä haaveena olisi lähteä vapaaehtoistyöhön joskus. Tämmöiset nettihitti-videot on minusta aina jotenkin epäilyttäviä, tekijöiden motiivista ei voi koskaan tietää...

 
10. maaliskuuta 2012 klo 17.58 , Anonymous ade kirjoitti...

Hyviä argumentteja. Jotenkin jäi vain häiritsemään se, että oletko siis itse ollut hyvinkin perillä Konyn toimista jo pitkään, kun kutsut asiasta tietämättömiä piittaamattomiksi? Itse voin myöntää, että en ollut kuullut tyypistä aiemmin, mutta video todellakin lisäsi tietoisuuttani. Vaikka en pysty konkreettisesti auttamaan Ugandan lapsia, olen kuitenkin nyt tietoinen heidän hädästään, ja luulen, että juuri asian keskusteluun nostaminen, onkin kyseisen videon suurin saavutus. Olen kyllä kanssasi samaa mieltä siitä, että auttamisen voi aloittaa ihan läheltäkin. Eikä sen tosiaan tarvitse olla välttämättä rahalahjoitus, vaan pieni ystävällinen teko lähimmäisille. Aasinsiltana tuli tästä postauksesta mieleen esimerkiksi se, kuinka omana yläasteaikanani eräiden tyttöjen mielestä oli hyvinkin coolia liimailla sinne tänne tarroja ja rintamerkkejä "Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia" ja paasata siitä, kuinka tummaihoisia ei saisi syrjiä jne. Samaiset tytöt kuitenkin kiusasivat esim. minua, koska pukeuduin hieman eri tavalla (lue: en muodikkaasti). On jotenkin helppoa sanoa kärsivänsä Afrikan lasten tähden, mutta kovin vaikeaa hyväksyä erilaisuutta, joka piilee ihan jokaisessa kanssaeläjässä.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 18.39 , Blogger llaura kirjoitti...

täysin samaa mieltä :) toki nettivideoilla saa sitten suurempaa kansaa tietoiseksi asioista, ja TOIVOTTAVASTI myös liikkeelle asian suhteen, mutta valitettavan moni niistä tätä kautta asioista tietoa saavista osaavat toimia niinkuin ehkä oikeasti parhaiten kannattaisi..

 
10. maaliskuuta 2012 klo 18.39 , Anonymous kaisa kirjoitti...

Oon aivan samaa mieltä sun kanssas! En ole kuulut ainoatakaan uutista Norsunluunrannikon miljoonista kuoolemantapauksista. Asia ei ole uusi juttu. Tälläistä on tapahtunut Afrikassa aina tähän mennessä. Toivotaan, että saataisiin se muuttumaan, mutta asiat, kuten valtakäsitys muuttuu hitaasti. Tuntuu, että ihmiset ovat onyt vain järkyttyneitä, koska eivät ole kuullut samanlaista ennen tapahtuvan tälläkin hetkellä.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 18.42 , Anonymous Liisak kirjoitti...

"Koska eihän tän videon aiheuttamasta suurreaktiosta voi oikein muuta päätellä, kuin että ihmiset ovat tähän asti olleet järkyttävän sokeita, tyhmiä ja piittaamattomia, jos tää näin yllätyksenä kaikille tuli? Kony typpinäkin on johtanut joukkojaan kuitenkin jo vuodesta 1987 saakka."

Itse en koko videota katsonut, koska arvasin jo alkumetreillä, että se ei ole minulle suunnattu. Minusta video on juuri suunnattuu niille ihmisille, jotka näistä asioista eivät tiedä. Ja ehkä juuri niille amerikkalaisiile..

Tuo sinun sanomasi juttu muuten pisti silmään. ENKÄ nyt vain poimi jotain negatiivistä tekstistäsi ja urputa sinulle siitä, vaan haluan nyt puhdistaa näiden videosta järkyttyneiden maineen... Lapsisotilaiden ja etenkin KONYN olemassaolo ei kyllä ole mikään sellainen asia, minkä jok'ikinen ihminen tietää. Minusta tuo oli liiallista yleistämistä ja aika ilkeästi sanottukin niitä kohtaan, jotka tästä järkyttyivät.

Itse olen kyllä aina tiennyt (siis nuoruusiästä lähtien tietenkin) että lapsisotilaita on, mutta mistään konyista en kyllä ole koskaan kuullut, vaikka asia onkin minulla tärkeä ja olen monia dokumentteja kansanmurhista/lapsisotilaista katsonut. Eli kony nyt ei ainakaan ole mikään sellainen, että jos hänestä ei ole tiennyt, on automaattisesti urpo ja tunteeton...

Lapsisotilaistakaan ei varmasti kaikki tiedä. Usein kun puhutaan enemmän naisten huonosta asemasta ja nälkään kuolevista lapsista.

Sodat ovat loppupeleissä oikeasti todella piilossa ja niitä peitellään, eikä monet niistä tiedä. Itse tunnen paljon ihmisiä, jotka kyllä ovat valveutuneita, mutta heillä ei ole harmainta aavistusta siitä mikä oli Ruandan kansanmurha ja mikä on Darfurin kriisi....

Itse katsoin vuosi sitten The Cove -dokkarin ja eläintensuojelua arvostavana en todellakaan tiennyt, että delfiinien kohtelu on näin kamalaa... Samalla tavlla joku voisi minua nyt kutsu urpoksi ja piittaamattomaksi. Itse en koe olevani sellainen :)

Mutta siis täysin samaa mieltä muuten olen. Videon idea on ok, aina tiedon levittäminen on jees. Liikaa ei kuitenkaan kannata käyttää aikaa välttämättä tällaisten mediaseksikkäiden videoiden taustojen tutkimiseen, vaan samalla ajalla voi juuri lahjoittaa sitten näille järjestöille, joiden tiedetään jo olevan luotettavia :)

 
10. maaliskuuta 2012 klo 18.44 , Blogger llaura kirjoitti...

Siis en ole kuullut itse Konysta, lähinnä mua hirvittää se, ettei ihmiset ole tienneet edes lapsisotilaista. Koska jos he todella olisivat, eihän tämä video olisi tässä mittakaavassa järkyttänyt? Ja mielestäni se on kyllä ihan oikeaa piittaamattomuutta, ettei näinkin laajasta ja suuresta ongelmasta tiedä, koska se tarkoittaa aika suurta silmien sulkemista maailman uutisista ja tapahtumista, sekä kaikenlaisen tiedon itse etsimisestä. Mun mielestä tää on melkeinpä jo verrattavissa siihen, että jollekin oikeasti tulisi yllätyksenä, että maailmassa todella käytetään lapsityövoimaa tai pikkutyttöjen sukuelimiä silvotaan edelleen muslimimaissa.

Mutta tuossa viimeisessä aasinsiltapointissasi olet kyllä niin oikeassa kuin voi vain olla, on todella surullista katsella ihmisten paasaavan tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista, kun he jatkuvilla arkiteoillaan syrjivät Suomessa toisia kaltaisiaan - tai sen pienen himpun verran erilaisia, jolloin itseään voi muka jotenkin pitää parempana :( Samat ihmiset lahjoittavat laupeina samarialaisina rahaa nälänhädän uhreille ja vaihtavat kadulla puolta kun vastaan tulee somali/romani/lesbo taikka vammainen.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 18.51 , Blogger llaura kirjoitti...

Ehkä se onkin nimenomaan tärkeää, että nyt he viimeistään kuulevat. Kunhan tämä todella johtaisi siihen, että asioille tehtäisiin jotain eikä niitä unohdettaisi samantien niin kuin tällaisille jutuille usein on tapana käydä. Toisaalta on kuitenkin aika mieletöntäkin ajatella, että yksi ihmisjoukko on itse saanut aikaan tällaisen mediahuomion, kunhan tää asia nyt vain ohjautuisi oikeaan suuntaan, eikä menisi siihen, että lahjoitetaan tuolle videon takana olevalle järjestölle muutama dollari ja unohdetaan koko juttu!

 
10. maaliskuuta 2012 klo 18.57 , Blogger llaura kirjoitti...

Toivottavasti ymmärrät, että tekstin tyyliin kuului tällä kertaa varsin vahvasti valittuja ja tarkoituksellisia provosoivia pätkiä - en siis missään nimessä ajattele, että joku tietty ihminen on urpo ja välinpitämätön jos ei Konyn nimeä tiennyt. Lähinnä vähän pehmennettynä vaan sitä, että on hyvin surullista nähdä miten monelle tämäkin asia tosiaan tuli yllätyksenä.

Eikä surullista siksi, että mielestäni kaikkien pitäisikään olla aina kaikesta kurjasta sataprosenttisen tietoisia, mutta onhan tuo jonkinlaisesta silmien sulkemisesta kiinni, jos tämä ihan totaalisena shokkina tuli. Se, onko se yhden ihmisen silmien sulkemista vai median asiasta piittaamattomuutta, on taas asia erikseen. :)

Lähinnä haluaisin siis yleistää tuon sunkin lainaaman kohdan ihan yleisesti "ihmiskuntaan", en kehenkään yksittäiseen ihmiseen. Ei kukaan voi kaikesta tietää, ja olen itsekin saanut ihan viimeisimmän vuoden sisällä tietää asioista, jotka ovat olleet olemassa vuosikymmeniä, mutta jotenkin on vain niin kovin surullista, että maailmassa ylipäätään pystyy olemaan noinkin kamala asia täysin "piilossa" suurelta osalta ihmiskuntaa, ja se jos mikä tekee minusta ihmiskunnasta hieman sokeita ja piittaamattomia, ei kuitenkaan niinkään kenestäkään yksittäisestä ihmisestä.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 19.00 , Anonymous Liisak kirjoitti...

pakko oli tulla kiittäämään vastauksesta, koska tämä valaisi PALJON sitä, mitä tarkoitit :) Aivan samaa mieltä olen siitä, että todella sääli, että kamalat asiat pysyvät usein piilossa liian kauan.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 19.06 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Loistavaa Laura! Melkein pelottaa välillä, kun jotkin bloggarit ottavat kantaa asioihin, vaikka eivät niistä paljoa tietäisikään. Näilä mielipiteillä kun saattaa olla paljonkin vaikutusta tuhansien lukijoiden kantoihin, joten on hyvä tietää, että ainakin yhden bloggarin kirjoituksissa on joka kerta järkeä!

 
10. maaliskuuta 2012 klo 20.13 , Blogger llaura kirjoitti...

loistava kuulla, että sain sitä avattua, kirjoittamalla on aina vähän vaikea saada esitettyä tarpeeksi laajasti sitä, mitä asioista todella ajattelee :) mutta siitä tää kommenttiboksi onkin loistava, kun voi tulla kysymään ja tarkentamaan itse kukin!

 
10. maaliskuuta 2012 klo 20.14 , Blogger llaura kirjoitti...

voi kiitos mukavasta kommentista, hienoa että pointti on tullut perille :)

 
10. maaliskuuta 2012 klo 20.40 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Oot varsinkin noissa kommenteissa kertonut, että sua hirvittää kun ihmiset eivät olet kuulleet lapsisotilaista. Mut siis sehän olikin koko videon pointti - saada lapsisotilaat ihmisten tietoisuuteen! Ja videohan on suunnattu amerikkalaisille. Musta vähän tuntuu, että useimmat suomalaiset (nuoret) ovat ainakin joskus kuulleet sanan lapsisotilas. Onhan se kuitenkin totta, ja surullista, että ei täälläkään sellaisista asioista juurikaan uutisoida. Vaikka ne ihan oikeasti ovatkin suuri ongelma.
Veikkaan myös, että lähinnä amerikkalaiset ovat niitä jotka tuota Invisible Children järjestöä lähtevät tukemaan. Esimerkiksi suomalaiset varmasti mielummin tukevat järjestöjä jotka toimivat myös Suomessa, kuten Unicefiä tai Punaista Ristiä. Ehkä ihan hyvä niin.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 21.18 , Blogger llaura kirjoitti...

aika kohinalla tätä Suomessakin ollaan levitetty, että on se näemmä täälläkin yllätyksenä monelle tullut. Ja se oiskin ihan mieletöntä jos suomalaiset ymmärtäisivät olla tukematta tuota taustajärjestöä, mutta eiköhän sitä täältäkin kovin monelta ole tilaus rannekkeista sun muista jo lähtenyt menemään. aikalailla se on siis täälläkin omaksi otettu, jonka takia siitä sen sanomasta on niin suuri vääntö tullutkin.

 
10. maaliskuuta 2012 klo 22.30 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Minusta Kony-video ilmiönä on mielenkiintoinen. Itse katsoin videon, kun se oli ollut Youtubessa 1,5 päivää. Silloin katselukertoja oli noin 650 000, jossen ihan väärin muista. Jo silloin melkein jokaiseen uuteen Youtube videoon oli kommentoitu "KONY 2012", "Watch KONY 2012!", ja "Stop KONY!". Selailin summa mutikassa videoita, ja noin 70 % jokaisen videon kommenteista koski Konya.
Videohan levisi muutamassa päivässä ympäri maailmaa. Oli huikeaa kun katsoi videota, niin sillä saattoi olla ensin 22 miljoonaa katselukertaa ja kun päivitti sivun niin sillä olikin 25 miljoonaa katselukertaa (ottaen tosin huomioon tässä sen, että Youtuben katsojalaskuri ei toimi yleensä kovinkaan täsmällisesti, mutta pointtini oli se, että videota katseltiin koko maailmassa). Tällä hetkellä katselukertoja on 66 818 137. Vau.

Se miten yksi järjestö saa puolen tunnin nettivideon leviämään kaikkien tietoisuuteen ja niin, että asiasta uutisoidaan ja niin, että nimi Kony on oikeasti jokaisen huulilla on minusta aivan uskomatonta, ottamatta kantaa aiheeseen muuten yhtään enempää kuin vain pelkkänä ilmiönä.

"We are all connected."

 
10. maaliskuuta 2012 klo 23.19 , Blogger llaura kirjoitti...

joo onhan toi aika uskomatonta miten pieni maailma loppujen lopuksi on :) ja miten yhdellä "pienellä" projektillakin voi olla voimaa kun se lähtee oikeasti leviämään!

 
11. maaliskuuta 2012 klo 0.46 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"Loppuiko terrorismi kun Bin Laden saatiin kiinni? Ei. Eli millä perusteella Konyn kiinni saaminen lopettaisi kapinnallisryhmien lapsikaappauksen Afrikassa? Ei millään."
Ymmärrän kyllä pointtisi, eli että asioille pitää tehdä jotain enemmänkin kuin vain keskittyä yhden ihmisen kiinni saamiseen. Tuo asenteesi kuitenkin häiritsee minua siksi, että samalla logiikalla kaikkien yksittäisten rikollisten jahtaaminen on turhaa, koska rikollisia on kuitenkin niin paljon, ettei kaikkia voida saada kiinni. Itsellänikin kävi videota katsoessani mielessä, että auttaisiko Konyn kiinni saaminen ja tuomitseminen paljoakaan, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että jostainhan sitä on aloitettava! Ja muidenkin maiden kiinnostus Ugandassa hirmutekoja harjoittavien terroristiryhmien tuomitsemiseen luultavasti välittää sinne viestiä, että ihmisoikeusrikkomuksia ei saakaan jatkaa ihan entiseen malliin, vaan niistä voi ihan joutua oikeuden eteenkin...

Siis: Minusta se, että tukee lapsiin kohdistuvien ihmisoikeusrikkomuksien esille tuomiseen ja niitä harjoittavan rikollisen kiinni saamiseen tähtäävää järjestöä on ihan yhtä tärkeää kuin se, että lahjoittaa rahaa joillekin toimintansa hieman toisin kohdistaville hyväntekeväisyysjärjestöille. En laittaisi toista toisen yläpuolelle noin räikeästi, kuin sinä teit. On kuitenkin hienoa, että nostit asian esille ja tästä tuntuu selvästi poikivan keskustelua, jossa osallistujilla on perusteltuja ja mietittyjä mielipiteitä :)

- Annika

 
11. maaliskuuta 2012 klo 1.42 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tämä on paras, fiksuin ja ajatelluin blogiteksti, jonka olen aiheesta KONY tähän mennessä lukenut. Kiitos siitä. Olen kanssasi samaa mieltä tästä ilmiöstä. Tiedon lisääminen on aina hyvä, on hirveää, että ihmiset eivät tiedä sellaisesta asiasta kuin lapsisotilaat ja ratkaisut, joita video esittää ovat harhaanjohtavia ja oikeasti kaameita.

 
11. maaliskuuta 2012 klo 10.17 , Blogger llaura kirjoitti...

tää on mun mielestä juuri koko videon suurin ongelmakohta: oikean ongelman ratkaisun sijaan keskitytään siihen helppoon, suoraviivaiseen ratkaisuun, jonka jälkeen "kaikki on hyvin", ja me valkoiset länsimaalaiset ollaan taas kerran tultu ja pelastettu koko maailma. Wohoo, peace ja niin edes päin... :)

Vedit oman näkemykseni vähän väärään suuntaan, jos ajattelit, että samalla logiikalla vastustan kaikkien rikollisten kiinniottamista. En vastusta, en vain USKO, että se ratkaisee milläänlailla oikeaa ongelmaa. Olen ihan ehdottomasti sitä mieltä, että Kony on oikeasti paha jätkä, ja se sietäisikin jäädä kiinni, mutta en missään nimessä mene siihen videon esittämään lankaan, että se pelkkä Konyn murhan yhdessä suunnitteleminen ja mahdollisesti toteuttaminenkaan pelastaisi valitettavasti kovinkaan monta Afrikan kidnapattua lapsisotilasta. :( Siitä vertauskuva terrorismiin, samallalailla voisi ajatella, että jos jonkun huumejengin pomo saadaan kiinni, niin huumeet katoaa maailmasta? kamalan ihanaahan se olisikin jos niin kävisi, mutta valitettavasti silloin ollaan jo aika syvällä utopistisessa kukkaismaailmassa, jos se noin helppoa olisi. Jos niitä LAPSIA siellä haluaa oikeasti auttaa, ei Konyn kiinnisaaminen ole se ratkaisu. Ja näin nyt ainakin haluaisin kuvitella kaikkien videosta ajattelevan, että ongelma on lapsisotilaat, ei Kony yksin?

Video kehottaa tukemaan Ugandan armeijaa, mikä, on tää nyt asioiden paremmuusjärjestykseen laittamista tai ei, ei todellakaan ole oikea tapa hoitaa tällaista asiaa. Ihan jo koska 1. Kony ei ole enää Ugandassa, ja tuon videon maalaama kuva tästä kapinnallisjohtajasta piti paikkansa ehkä n. 5-10 vuotta sitten, mikä ei tule videosta ilmi. 2. Konyn jahtaaminen armeijan avulla takaa sen, että tämän pahisherran ihmiskilpenä käytettävät lapset kuolee aivan varmasti, mikä ei ole tuskin kenenkään toive, mutta sitä pientä seikkaa vain unohdettiin ajatella 3. Kony ei ole yksin ongelma, eikä sen kiinni saaminen auta ratkaisemaan Afrikassa niin yleistä lapsisotilasongelmaa 4. Ugandan armeija ei ole kovinkaan tunnettu hyväntekeväisyydestään ja mistä asti ARMEIJAN tukeminen on muutenkaan ollut HYVÄ asia? Jos saataisiin tietää, että Uganda laittaa ITSE kehitysaputukensa aseisiin ja armeijaan, niin jo olisi jenkit ja eurooppalaiset vihaisia, että EI NOIN! Eli missä logiikka?1

Video antaa kaikessa lapsellisuudessaan ymmärtää, että maailmasta voi tulla ihana, rauhallinen kukkaispaikka, kun me valkoiset yhdessä taistellaan pahaa mustaa setää vastaan. Ja niinhän maailma ei toimi. Ei me voida olla mitään amerikkalaisjumalia, jotka tulee välillä aina pelastamaan supermiehen lailla yhteiskuntia milloin miltäkin pahuudelta, vaan meidän on oikeasti tehtävä tällaiset kannanotot ja avut ihmisoikeusjärjestöjen ja VALTIOIDEN kautta. Millä IHMEEN oikeudella kukaan kuvittelee, että tässä voidaan ohittaa täysin Ugandan oma hallitus ja määräysvalta, koska sillonhan me aliarvioidaan TAAS kerran afrikkalaiset valtiot mistään mitään ymmärtämättömiksi suloisiksi pikkuheimolaisiksi, joita ison ja fiksun Amerikan yhdessä Euroopan kanssa pitää tulla vähän ojentamaan, että "katsokaas näin niitä pahiksia tapetaan".. :(

Mutta olet ehdottomasti oikeassa, on ihan mieletöntä että tästä asiasta pystytään keskustelemaan :) Omasta mielestäni ainakin tää omankin kommenttiboksin keskustelu on pysynyt piristävän fiksuna, ja kaikki on hurjan hyvin osanneet perustella mielipiteensä, pisteet siitä! Ja vielä suuremmat pisteet siitä, että tää osataan hoitaa sen suuremmin provosoitumatta, koska tokihan nää on loppujen lopuks mielipiteitä ja näkemyksiä, ei näissä ole mitään totaalista oikeaa ja väärää, mustaa ja valkoista, vaan kaikessa on aina vähän sitä harmaatakin mukana :)

 
11. maaliskuuta 2012 klo 10.18 , Blogger llaura kirjoitti...

Kiitos itsellesi :)

 
11. maaliskuuta 2012 klo 11.27 , Blogger Saara kirjoitti...

Aivan oikeassa olet! itsekin katsoin videon ja jaoin. Tosin jaon sen takia, koska se avaa ihmisten silmiä ja näyttää mitä yksikin ihminen voi saada aikaan. Mutta silti en lahjoittaisi järjestölle rahaa, koska n.30% tuotosta menee vain apuun. Itsekin ajattelin että järkevämpää on lahjoittaa suoraan unicefille, mikä keskittyy auttamaan monessa asiassa.
Mutta todella hyvää tekstiä sinulta!(:

 
11. maaliskuuta 2012 klo 14.47 , Blogger llaura kirjoitti...

aika pieniä prosenttejahan nuo unicefin varsinaiseen avustukseen menevät osat taitaa lahjoituksista olla, mutta ainakin niilä tuetaan sellaisen järjestön toimintaa, joka oikeasti puuttuu ongelman ytimiin, ei yksittäisiin jäävuorenhuippuihinn :) ja kiitos!

 
11. maaliskuuta 2012 klo 18.18 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

AAMEN! :)

 
11. maaliskuuta 2012 klo 19.51 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos pitkästä ja perusteellisesta vastauksesta! Sain kyllä lisää ajattelemisen aihetta, asiat ei tosiaan ole niin yksinkertaisia, kuin joskus sortuu uskomaan :)

- Annika

 
11. maaliskuuta 2012 klo 22.01 , Blogger llaura kirjoitti...

:)

 
11. maaliskuuta 2012 klo 22.03 , Blogger llaura kirjoitti...

nää on vaikeita ja monimutkaisia asioita, mutta toivottavsti se, että niistä keskustellaan, herättää monet edes jollain tavalla auttamaan, koska alku se on sekin :)

 
11. maaliskuuta 2012 klo 22.04 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Musta on tosi hienoa, että jaksat oikeesti paneutua tällasiin tärkeisiin asioihin ja kirjottaa niistä meille lukijoille (+ vielä vastailla kysymyksiin ja kannanottoihin noinkin pitkästi)! :)

 
11. maaliskuuta 2012 klo 22.14 , Blogger llaura kirjoitti...

mun mielestä näihin pitää oikeasti jaksaa paneutua, jos niistä blogissaan postauksen kehtaa kirjoittaa.. Välillä saa sivusta vaan katsella, kun porukka lähtee ihan ummikkona huitelemaan ties mistä asioista, huh :D mutta kiitos huipusta kommentista! :)

 
13. maaliskuuta 2012 klo 3.23 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mukavaa lukea fiksua, pohdiskelevaa ja hyvin perusteltua tekstiä tästäkin aiheesta! Kiitos tästä :)

 
13. maaliskuuta 2012 klo 13.00 , Blogger llaura kirjoitti...

kiitos itsellesi :)

 
15. maaliskuuta 2012 klo 19.31 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=2893

 
15. maaliskuuta 2012 klo 22.07 , Blogger llaura kirjoitti...

sen sijaan, että linkittelet yksittäisiä uutisia blogiini nimimerkittömästi, niin voisitko millään seuraavalla kerralla vaikka vähän edes pohjustaa sitä, mitä haet sillä että linkitit sen? ootko esim ylipäätään lukenu mun postausta? tai näitä kommentteja täältä? vai ootko juurikin lukenut, muttet ymmärtänyt mitään? vai haluatko vaan jakaa tän linkin, koska ajattelit et se kiinnostais mua, mutta et ymmärrä, että ilman minkäänlaista omaa sanaa aiheesta näytät vaan randomilta anonyymiltä, joka ei oo osannu lukea postausta ja linkkaa tän jutun joka paikkaan missä lukee kony? :--D

 

Lähetä kommentti

pst, ennen kuin jätät kommentin, lue tämä pieni FAQ/UKK :--)
Olen 178cm pitkä,
koirani on japaninpystykorva,
teen kollaasit ja muokkaan kuvani PhotoFiltrellä,
ja jos sinulle näkyy tässä blogissa valkoinen laatikko tekstin/kuvien päällä, en osaa tehdä sille mitään, mutta kokeile vaihtaa selainta vaikka Mozillaan siitä Exploreristasi, tai päivitä se omasi ainakin uudempaan versioon, josko se sitten auttaisi! :--)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu