Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Maailman tunti

lauantai 31. maaliskuuta 2012

Maailman tunti


Tänään sitä taas vietetään, Earth Houria! WWF:n sivut tarjoavat lisäinfoa aiheesta, mutta oletan asian kuitenkin suurin piirtein olevan kaikille tuttu. Laitetaan kaikki siis illalla symboliseksi eleeksi valot pois kello 20:30 eteenpäin 60 minuutiksi, ja ajatellaan myös hetki tätä mieletöntä planeettaa, jolla saamme yhdessä elää! 
 
Tuolla WWF:n omilla kamppisivuilla onkin myös tämän Earth Hourin lisäksi monen julkimon vinkkejä erilaisiin ilmastotekoihin. Olen itse ainakin sitä mieltä, että mikään teko ei ole liian pieni, etteikö sitä omassa elämässään kannattaisi tehdä. Olen itse osittain lopettanut punaisen lihan syönnin siitä syystä, että mun mielestä on vain äärettömän kummallista ensin kasvattaa rehua, kuljettaa se naudan syötäväksi, ylläpitää naudan elämä, kuljettaa nauta teurastettavaksi, pakata eläin ruoaksi ja vielä kerran kuljettaa se kauppohin ihmisten syötäväksi kun samalla olisit voinut sen rehun sijaan kasvattaa kasviksia, ja tuoda sen kaupan kautta ruokapöytään. Aika monta kuormittavaa vaihettahan siitä jäi jo välistä! Olenpa vähän yrittänyt myös kiinnittää huomiota kulutustottumuksiini, tiedän ehdottomasti että niissä on vaikka millälailla parannettavaa, mutta pienistä teoista ja harkituista ostopäätöksistä se sekin lähtee. En missään nimessä sano olevani mitenkään keskivertoa suurempi ilmaston ajattelija, ajelenhan onnellisesti omalla autollamme ja lennän maailmaa tuhoten Euroopan kohteisiin, mutta mielestäni asioiden tärkeys lähtee kuitenkin aina ensimmäiseksi tiedostamisesta. Eli siitä, että näitä asioita ylipäätään tulee ajateltua. Ilman sitä kun ei ole niitä tekojakaan.

Sen takia voisinkin haastaa teidät kaikki asiasta innostuneet kehittämään edes YHTÄ pientä ympäristötekoa omassa elämässänne! Itse voisin luvata alkaa kierrättämään jätteitäni paremmin, pyrkiä kesällä kulkemaan lyhyitä matkoja enemmän pyörällä ja mennä julkisilla töihin sekä oikeasti opetella vielä paremmin pohtimaan omia kulutusvalintojani. Mitäs te lupaatte? Haluaisitte luvata? Teettekin jo? Mullehan riittää lupaukseksi, jos vaikka sammuttaa ne valot tänään tunniksi puoli ysistä alkaen, koska sekin on enemmän kuin ei mitään! :)

Ja hei, yksi asia mikä ei kamalasti keneltäkään ylimääräistä ponnistusta vaadi, on liittyä WWF-kummiksi täällä! Mukaan pääsee kuudella eurolla kuukaudessa, joten kehtaanpa väittää, ettei ihan kovin monella meistä sentään niin tiukilla ole rahat, ettei sen vertaa olisi luonnonsuojelulle antaa, jos kiinnostusta maapallon hyvinvointiin vaan löytyy :) Ja kyllä, tuo on mainoslinkki, mutta mielestäni kohde on kyllä varsin hyvä!


Tunnisteet: ,

18 kommenttia:

31. maaliskuuta 2012 klo 12.20 , Blogger Joanna kirjoitti...

Tosi ihana, että postaat tärkeästä aiheesta :) Nimenomaan pienikin teko on mittava, enkä koskaan ole tajunnut ihmisiä jotka länkyttää että "eihän se mihinkään vaikuta, jos minä jätän tuon päälle yöksi" tms vastaavaa - tottakai vaikuttaa, hyvässä ja pahassa. Jos jokainen ajattelisi noin, niin eihän mikään ikinä muuttuisi! Samalla tavoin pienetkin hyvät jutut muuttaa asioita hieman paremmaksi.

 
31. maaliskuuta 2012 klo 13.58 , Blogger Hanna kirjoitti...

Tästä aiheesta ei voi ikinä puhua liikaa! Se on oikeasti aika pysäyttävä fiilis, kun ekan kerran tiedostaa, mitä tälle pallolle ollaan tekemässä. Mun mielestä kaikkein vaikuttavin tapa on toistella sitä tuttua sanontaa, että maapallon on kuitenkin vain lainassa meillä ja sitä pitää säästää seuraaviakin sukupolvia varten. Sillon kun meidän sukupolven lapset on aikuisia, ei välttämättä esimerkiksi ole enää sademetsiä. Nimenomaan tiedostaminen on tärkeintä, ja sitä ei voi paeta vain sen takia, että totuus tässä asiassa on raskasta kuultavaa.

Itse lajittelen, käyn kirppiksillä, en omista autoa ym, mutta yksi oleellinen on juuri lihansyönnin lopettaminen. Maapallo ei vaan kestä sitä, että kaikki syövät lihaa - ottaen huomioon, että suurin osa länsimaalaisista syö sitä joka_ikinen_päivä. Se tuntuu välillä todella lyhytkatseiselta.

 
31. maaliskuuta 2012 klo 14.08 , Blogger Saara kirjoitti...

Hyvää tekstiä! Itsekiimn yritän liikkua enemmän pyörällä/kävellen ja muuntaa kuluttamis tottumuksia!(=

 
31. maaliskuuta 2012 klo 15.27 , Blogger llaura kirjoitti...

nimenomaan näin :) pienistä teoista syntyy se iso virta, jolla on ihan oikeasti vaikutusta enemmän kuin voisi edes uskoa!

 
31. maaliskuuta 2012 klo 15.28 , Blogger llaura kirjoitti...

sanopa muuta, ja etenkin kun Kiinassakin alkaa olla trendinä lihansyönnin lisääntyminen. Ihminen pärjää ihan täysin hyvin ilman punaista lihaa, ja jo sen syönnin puolittaminen on iso teko :) etenkin jos sitä todella täytyy syödä muka päivittäin.

 
31. maaliskuuta 2012 klo 15.28 , Blogger llaura kirjoitti...

hyvää luonnon ja omankin kunnon kannalta ;)

 
31. maaliskuuta 2012 klo 15.33 , Blogger Kati kirjoitti...

Samalla kun sammutamme valot tunniksi, voisimme myös miettiä mitä kautta sähkö tulee talouksiimme. Tuuli -ja vesivoima ovat nykyisin edullinen vaihtoehto (itselläni maksaa tuulivoima 40 neliön asunnossa 80€ kolmessa kuukaudessa), eikä tarvitse kantaa niin paljon syyllisyyttä sähkönkulutuksesta. :)

 
31. maaliskuuta 2012 klo 16.30 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Laura tästä postauksesta :)

Aika monia juttuja olen jo pyrkinytkin parantamaan, mutta kyllä minullakin on parannettavaa. Voisin vaikka yrittää hoitaa paremmin biojätteiden kierrätyksen (joka hoituu osittain, mutta välillä "hups" jotain menee normiroskikseenkin..). Lisäksi voisin yrittää paremmin jaksaa heittää esim. kermaviilipurkkien metallikannet metallijätteeseen. (ne ovat metallia!!? Joissakin purkeissa lukeekin, mutta mulla kesti aika kauan tajuta)

Sellaista pientä :)
ja valot sammuvat toki!

 
31. maaliskuuta 2012 klo 18.28 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

itse käytän julkisia ja pyörää paljon, lisäksi en vuoden päiviin ole syönyt lainkaan lihaa, jätin kanankin syönnin pois. kalalla ja soijalla pärjää vallan mainiosti, varsinkin kun syö paljon suht. läheltä tuotua lohta :)

 
31. maaliskuuta 2012 klo 20.25 , Blogger llaura kirjoitti...

pieniä ja helppoja valintojahan nuo on kun hieman jaksaa asioihin perehtyä :)

 
31. maaliskuuta 2012 klo 20.26 , Blogger llaura kirjoitti...

kierrätys onkin mielettömän helppo tapa tehdä pieni pala osuudestaan :) mua harmittaa vaan äärettömästi kun meillä ei ole taloyhtiössä energiajätelaatikkoa, eihän oikeasti kierrätettynä juuri MIKÄÄN ole sekajätettä!

 
31. maaliskuuta 2012 klo 20.27 , Blogger llaura kirjoitti...

pärjää ehdottoman hyvin, ja jo se lihansyönnin puolittaminenkin monessa taloudessa ois jo huima alku :)

 
31. maaliskuuta 2012 klo 21.52 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ohoh kumma juttu! Toivottavasti sellanen saadaan sinne hommattua joskus.

Merkillistä muuten, että melkeen missään blogissa ei tänä vuonna puhuttu juuri mitään Earth Hourista (esim. Indiedaysi blogit).. Ainakin iteltä mennyt täydellisesti ohi. Muistelen että viime vuonna hypetys oli kovempaa! Onkohan ihmiset kyllästyneet.. :P

 
31. maaliskuuta 2012 klo 23.24 , Blogger Mijo kirjoitti...

Mulla on nyt kahdeksas vuosi ilman punaista lihaa. :) Muutaman kerran olen sen aikana maistanut mutta ei oo mun juttu. Kanan syönnin olen ajatellut jossain kohtaa lopettaa myös, vaikka enpä sitä nyt syö kun muutaman kerran kuukaudessa.

Toivon kovasti, että jäät sulais pian asfalteilta niin pääsis pyöräilee, luonto kiittää mutta niin kiittää myös peilikuva :D

Pitäisi ajatella luontoa enemmänkin ja yritän jollain tavoin omilla valinnoilla vaikuttaa. :) Onneksi me varhaiskasvatuksen tulevat ammattilaiset voidaan yrittää vaikuttaa tuleviin sukupolviin ;)

Mut kiitos kivasta blogista :) !

 
31. maaliskuuta 2012 klo 23.27 , Blogger llaura kirjoitti...

hmm, mä en lukenu viime vuonna blogeja kun kärsin suuresta yliannostuksesta, niin en osaa sanoa :D mutta odotin ehkä itekin että tästä ois edes mainittu useammissa blogeissa, yllätyin kuin ei juur oltu!

 
31. maaliskuuta 2012 klo 23.28 , Blogger llaura kirjoitti...

loistavaa! :) mulla on vasta ensimmäinen vuosi menossa, mutta en usko että ihan heti olisin punaiseen lihaan enää palaamassa! alku oli ehkä vähän hankalaa, mutta nyt ei enää edes tee mieli koskaan liharuokia! :)

 
1. huhtikuuta 2012 klo 12.40 , Anonymous J-ess kirjoitti...

Arvaa millainen morkkis tuli eilen, kun huomasin yhtäkkiä että kello on 21:40 ja mulla oli ollut valo päällä olkkarissa kokoajan :D Ihmettelin itsekseni youtubeakin selaillessa että miksi se on yhtäkkiä noin pimeä (daa, miten yksinkertainen ihminen olenkaan!). Oli vaan niin huono päivä, että mielessä pyöri ihan muut kuin Earth Hour. Mutta toisaalta, voin ottaa vahingon takaisin jonain muuna päivänä. Tai vaikka jokaisena päivänä, sillä se Earth Hourin ideassa onkin.

Itse olen talven aikana päättänyt, että tästä lähin ostan vain vaatteita/tavaroita jotka oikeasti haluan ja tarvitsen. Ei enää koskaan mitään "voin käyttää tätä sitten kun olen 5kg laihempi" tai "no on tää _ihan_ kiva" -vaatteita. Olen myynyt huuto.netissä itselleni tarpeetonta tavaraa hieman pois ja paljon olisi vielä myytävää. Ideana olisi myös ostaa muita vaatteita kuin perus h&m-kamaa, joka menee pilalle jo muutaman käyttökerran jälkeen.
Tuon lisäksi minulla on ollut huono tapa pitää TV:tä päällä samalla kun olen koneella. Tästä lähin yritän keskittyä kerrallaan vain jompaankumpaan. Mahdollisesti hieman pienenevä sähkölaskukin inspaa kiinnittämään asiaan enemmän huomiota :p tosin sähkö jota käytän on tuulisähköä. Vai vesisähköä. No kuitenkin.

Kaupassa yritän aina ostaa lähimaitoa (meijeri parin kilometrin päässä), mutta muiden ostosten kanssa on usein vain pakko valita se halvin. Opiskelijalla kun ei ole kauheasti varaa valita! Itse olen vähän sellainen kaikki tai ei mitään -tyyppi ja useinkin masentaa, kun en voi tehdä asioille mitään enempää. Käytän autoa melko paljon, mutta se on välttämätön varsinkin kun käyn parin viikon välein kotikaupungissani katsomassa perhettä. Julkisten kulkuneuvojen käyttö on minulle mahdotonta, valitettavasti. Mutta eipä tässä maailmassa kukaan täydellinen ole ja onneksi tämä on vain yksi vaihe elämässä. Kun pääsee töihin tienaamaan rahaa niin on helpompaa tehdä kaupassa järkevämpiä valintoja :)

 
1. huhtikuuta 2012 klo 22.06 , Blogger Aino kirjoitti...

Luulin, että Earth Hour on kaikkialla samaan aikaan (siis Keski-Euroopassa 19.30 ja Suomessa 20.30 jne), mutta se olikin 20.30 joka paikassa :D Istuttiin siis poikaystävän kanssa kaksi tuntia pimeässä, kun käskin laittaa valot pois jo 19.30 paikallista aikaa... No, parempi kaksi tuntia kuin ei yhtäkään ;)

 

Lähetä kommentti

pst, ennen kuin jätät kommentin, lue tämä pieni FAQ/UKK :--)
Olen 178cm pitkä,
koirani on japaninpystykorva,
teen kollaasit ja muokkaan kuvani PhotoFiltrellä,
ja jos sinulle näkyy tässä blogissa valkoinen laatikko tekstin/kuvien päällä, en osaa tehdä sille mitään, mutta kokeile vaihtaa selainta vaikka Mozillaan siitä Exploreristasi, tai päivitä se omasi ainakin uudempaan versioon, josko se sitten auttaisi! :--)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu