Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

YOU ♥ OSLO?

perjantai 24. helmikuuta 2012

YOU ♥ OSLO?

Multa toivottiin tuossa alkuviikosta kommenttiboksissa yleispostausta Osloon matkaaville, joten saamanne pitää! En nyt ihan kamalasti joutunut työtä tän eteen tekemään, koska nappasin tän vanhasta blogistani, vaihdoin kuvat uudempiin ja päivittelin muutamaa juttua välissä. Mutta kaikki Osloon aikovat, tässä nyt nää mun top 10 jutut kaupungista! Olen itse siis asunut 13 kuukautta tuossa ihanassa Norjan pääkaupungissa vuosina 2006-2007, joten jotain siis ehkä ainakin kuvittelen ko. mestasta tietäväni. Osa tiedoista saattaa olla kuitenkin myös vähän vanhentuneita, mutta kuitenkin, aloitetaan!

LAURAN OSLO TOP 10


01. Kuninkaanlinna. Varsin yllätyksetön turistikohde joo, mutta linna sijaitsee siis Oslon pääkadun, Karl Johans Gaten päässä, ja onhan se ihana. Ja kun kiipeää linnalle, katselee hetken hassuja vartijoita ja kääntyy katsomaan alas Karl Johans Gatenia, näyttää keskusta ihanalta kun taustalla aukeaa taas vuoristoista maisemaa!


02. Aker Brygge. Hurjan porvari-idyllinen Aker Brygge on Oslovuonon satamassa, ja tuossa pari vuotta sitten siihen ihan tuosta vaan rakennettiin uusi, hieman hintavahko kerrostaloasuinalue Tjuvholmen kalliine ravintoloineen. Rantakatu on puinen laituri, Somersbyn siideri maksaa alueen terasseilla 8,5 euroa ja ostoskeskuskin on ylvään rauhallisesti ravintoloiden keskellä. Itse olen aina laiturimaisella rantakadulla rakastanut ihan vaan hengailla, joten suosittelen ehdottomasti tämän paikan tsekkaamista, jos Osloon eksyy!


03. Oslolautta-ajelu. Oslon keskustan edustalla on ihania ja idyllisiä pieniä mökkisaaria, joiden välillä kulkee kesäisin lauttoja. Lautoille pääsee tavallisella Oslon sisäisellä julkisenliikenteen lipulla, ja ainakin kaksi lauttareiteistä kulkee ympyrää, joten niiden kyydissä voi käydä istuskelemassa koko ihanan kierroksen. Yksi saarista, Lindøya muistaakseni on tarkoitettu myös telttailuun, täällä ollaan vietetty itsekin villi viikonloppu kaveriporukalla keväällä 2006 :D Saari on myös suosittu piknik- ja auringonottomesta, joten porukkaa riittää kauniina päivinä!


04. Majorstua & Frogner. Majorstuan Bogstadveien lähtee kuninkaanlinnan takaa, ja on Aker Bryggen & Karl Johans Gaten ohella kolmas shoppailukatu. Alue on varsin hienoa, ja jos vaan jaksaa, niin kannattaa poiketa pienille sivukaduille, koska nuo rakennukset ovat todella kauniita! Asunnoisa kertoo jotain myös se, että vuonna 06-07 eräs Osloystäväni asui Marjostualla 25 neliö yksiössä, ja maksoi siitä n. 9000 kruunua vuokraa. Elämä on. :D Ja jos jaksaa kävellä, kannattaa jatkaa matkaa Frognerin upeiden kerrostalojen keskelle. :) Ne tosin näkee myös samalla, jos tulee Majorstualta raitiovaunulla 19 takaisin keskustaan!


05. Holmenkollen. Metrolla (linja 1) Holmenkolleniin pääsee varsin nopeasti, ja jos mäkihyppytorni erityisesti kiinnostaa, niin onhan sitä hauska katsella, mutta hauskempaa on syödä ylihinnoitellussa kahvilassa pullaa ja ihastella laaksossa näkyvää Osloa. Ne korkeserot, ah! Tää kannattaa tsekata mahdollisuuksien mukaan myös pimeän tullen, Oslon valot laaksossa ovat aika rakkautta.


06. Vigeland. Puisto on kuuluisa hauskoista patsaistaan, jotka joo, no ovat ihan hauskoja kieltämättä, mutta enemmän rakastan kyseistä puistoa Oslon olohuoneena. Kesäisinä päivinä oslolaiset kerääntyvät piknikille puistoon, joka on oikeasti SUURI, mukava ja täynnä elämää! Valtavalla nurmialueella voi pelata jalkapalloa, olla eväsretkellä, pussailla söpöjä poikia, ottaa aurinkoa ja viettää kokonaisia päiviä. Ja on puisto tosiaan myös esim. syksyllä mielettömän kaunis, kun puut ovat parhaassa väriloistossaan :) Puistoon jaksaa kävellä Majorstualta, mutta raitiovaunulinja 12 menee sinne myös keskustasta.

07. Gruneløkka. Ja jos Majorstuan jälkeen haluaa nähdä missä muut kuin hyvätuloisimmat Oslon keskustalaiset asuvat, kannattaa hypätä raitiovaunuun (linjat 11,12,13) ja lähteä kohti Gruneløkkaa. Jää pois vaikka Torshovissa tai Birkelundenissa, taas ollaan noustu laakson pohjalta ylemmäs, ja alhaalla siintää Oslon keskusta. :) Ja kun jaksaa eksyä sivukaduille, näkee jo vähän aidompaa porukkaa, pieniä kuppiloita, puistoja ynnä muuta! Täältä alueelta löytää myös vähän aidompaa putiikkia ja kauppaa vaikka vähän mihin lähtöön!


08. Bygdøy. Bygdøy on ihana, vihreä, hieman kulosaarimainen paikka, josta löytyy mm. Kuninkaan tai prinsessan tai jonkun sellaisen kesäasunto, Kon-Tiki museo sekä Viikinkimuseo :) Bygdøyssä on myös muutamakin ihan huiman ihana uimaranta, jotka kannattaa ehdottomasti kesällä tsekata! Bygdøyhin pääsee helposti keskustasta bussilla, jonka numeroa en nyt tosin valitettavasti muista, veikkaisin linjaa 30 tai 31 :)

09. Akerhusin linna. Itse linnan jäämiä en ole koskaan erityisemmin itsesään fanittanut, mutta ihan käymisen arvoinen perusturistikohde. Enemmänkin rakastan tuolla sitä maisemaa kun jaksaa kiivetä Aker Bryggen vastapäätä olevalle kukkulalle. Voisin istua tuolla kallionreunalla vaikka koko päivän ja huokailla ihanaa Osloa, juuri nuo korkeuserot ovat se, mikä mm. Oslosta tekee juuri niin ihanan ja kauniin!10. Asuinalueajelu. Ja jos haluaa nähdä miten oslolaiset/norjalaiset asuvat keskustan ulkopuolella, on ratikkalinja 13 Lilleakeriin päin hauska käydä katsomassa sen pääteasemalle asti. Itse ainakin rakastan hurjan paljon norjalaisten puutaloja, rinnetontteja, vehreyttä ja hauskaa talojen sekamelskaa. Matkan varrelta löytyy ensin suurlähetystöjen hulppeita asuntoja, pieniä kerrostaloja, joiden parvekkeilla norjalaiset kasvattavat kuusia ja mäntyjä(....) ja lopulta niitä ihania keskenään erivärisiä ja mallisia puutaloja, jollaisessa itsekin olen joskus asunut vuoden verran :)

Ja jos sporttimieltä löytyy, niin suosittelen ihan ehdottomasti vuokraamaan pyörät! Oslossa toimii mitä parhaiten tuo pyöräsysteemi, maksoi muistaakseni noin kymmenen euroa/vuorokausi sellainen kortti, jolla saa pyörän itselleen otettua niille erityisesti tarkoitetuista pyöräpisteistä. Näitä pisteitä oli yli 50 ympäri kaupunkia, ja omaa tsygää sai pitää aina kaksi tuntia kerrallaan. Sai sillä kauemminkin ajella periaatteessa, kävi vain välissä vaihtamassa pyörää tuollaisella pysäköintipisteellä ja jatkoi taas matkaa :) Polkien kaupungissa pääsee ihan joka paikkaan, ja näiden kanssa liikkuminen on ihan extrahelppoa. Kunhan vain muistaa, että Oslo on melkoisen mäkinen mesta, mutta meidän hotelliltamme keskustaan oli esim. hauska rullata parin kilometrin alamäki ja tulla bussilla sitten takaisin kun ei jaksanut enää ylös polkea :--D

Ja vielä loppuun muutama vinkki, jos haluaa löytää..:

..lisää nähtävyyksiä: Tsekkaa Munch-museo metromatkan päässä Tøyenissä tai Oslon uusi oopperatalo Jernbanetorgetin, eli rautatieaseman takaa. Myös ihan keskusta-alueelta löytyy Kansallisteatteri ja Stortinget, eli hmm, mikähän se ois suomeksi, parlamenttirakennus? Myös Aker Brygelle päin lähtiessä vastaan tulee varsin mojova ja näkyvä raatihuone :)

..shoppailua: Kulje Karl Johans Gate aina rautatieasemalta linnalle asti, ja jatka Bogstadveienille kohti Majorstuaa. Jernbanetorgetin vierestä löytyy myös iso Oslo City -kauppakeskus. Junamatkan päässä Bærumin puolella on myös Sandvika-niminen ostoskeskus, joka on SUURI. Ei Oslo hintoineen kuitenkaan mikään shoppailuparatiisi ole, ja oikeastaan Suomesta löytymättömiä liikkeitä on lähinnä BikBok, mutta ehkä kannattaakin suunnata Gruneløkkaan vähän vähemmän ketjuliikealueille!

..yöelämää: sanopa se :D no, jos haluaa oikeasti juhlia Oslossa, niin ostakaa juomat tullessanne lentokentältä. Gardermoenin lenttokenttä on aivan mielettömän halpa, tequilapullokin oli siellä puoleen hintaan verrattuna Vinmonopoletin, eli paikallisen "alkon" hintoihin. Ja sitten ei tarvitse edes puhua siitä, miten kallista juominen on baarissa, kun sisäänpääsykin lähentelee n. 15 euroa! Eli suosittelen hyviä pohjia ja kivoja istuskelubaareja, jos jonnekin täytyy päästä!

..apua julkisen liikenteen kanssa: Jernbanetorgetilta eli päärautatieasemalta löytyy korkea Trafikanten-torni, jonka alta löytyy sekä turisti-info, että neuvonta julkisiin liikenteisiin. Taksit maksaa suoraan sanottuna aivan helvetisti, jos et ole oikeasti varoissasi, suosi julkisia. Ja loman pituudesta riippuen kannattaa tutustua myös erilaisiin matkakortteihin, 24 tunnin kortti on monesti se edullisin vaihtoehto, koska sillä saa vuorokauden aikaan kulkea Oslon sisäisillä linjoilla niin paljon kuin huvittaa. Se maksaa aikuiselta suunnilleen 70 kruunua, kun yksi kertalippu maksaa 26 kruunua.

..edulliset lennot: tsekkaa norwegian.no, lähde keskellä viikkoa, ja yritä pärjätä pelkillä käsimatkatavaroilla, niin menopaluulennot saattaa saada 50 eurolla!

..suht järkevän hintaiset hotellit: ..kuulostaa jo vähän vaikeammalta, koska Norjassa on kallista. Kokeile löytää hotelli jostain kauempaa keskustaa, minne kuitenkin pääsee hyvin esim. raitiovaunuilla, mutta varaudu silti maksamaan huoneesta väh. 70e/hlö. Hotelleja kannattaa kärkkyä esim. Hotels.com:n tarjouspäiviltä! Mutta toki voi olla vähän villi, ja varata lennot niin, että paluu on aikaisin aamulla ja viettää yö lentokentällä, niillä penkeillä on yllättävän hyvä nukkua ja Oslon pienehkö Gardermoenin lentokenttä on siisti ja turvallinen! Nukkua ehtii kotonakin ;)

..edullisia ruokapaikkoja: Suomesta. Kun olet ollut muutaman päivän Oslossa, Suomessa kaikki tuntuu puoli-ilmaiselta. Terveisiä vaan esim Burgerkingiin, jossa kanahamppariateria maksaa 80 kruunua. Eli n. 10 euroa. Ja siis sehän on edullinen, pitsoista Peppes Pitsassa on ihan normaalia maksaa lähemmäs 30 euroa..

Siinä nyt Oslo pienessä paketissa. Kysykää lisää jos kiinnostaa, ja menkää ehdottomasti käymään! Ei se niin mitäänsanomaton paikka ole, miltä monet sen tuntuvat kuvittelevan :)

(PS.! Arvonnan voitti tällä kertaa Mimiuu, laitoinkin sinulle jo sähköpostia! :) Kiitos kaikille muillekin osallistumisesta hurjan paljon!)

Tunnisteet: ,

11 kommenttia:

24. helmikuuta 2012 klo 16.59 , Blogger livetolinda kirjoitti...

Yöelämästä suosittelen Justisenia! (http://www.justisen.no/)
Ilmainen sisäänpääsy. Söpö mökkimäinen baari monien huoneidensa kanssa. Tuntuu kuin olisi suurella porukalla mökkibileissä! Juomien hintataso, no, Norjamainen...mutta sitä Norjan normaalia 8e+ tasoa. Oiskohan sinne K20 ikäraja. Kesäisin pystyttävät myös kivan sisäpihan. I like! :-)

 
24. helmikuuta 2012 klo 17.09 , Blogger llaura kirjoitti...

jee kiitti Linda! mun baaritietous Oslosta ehkä alkaa olla aikansa elänyttä, koska se perustuu tosiaan vuoteen 2006 :D

 
24. helmikuuta 2012 klo 17.26 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ah, sä saat Oslon kuulostamaan niin ihanalta! oon siellä joidenkin risteilyjen yhteydessä päivän verran piipahtanutkin, joskaan en muista kauheesti muuta kuin että tuolla patsaspuistossa käytiin. pitäis siis varmaankin päivittää Oslo-kokemukset jollain hiukkasen pidemmällä piipahduksella! :)

ps. kohtalolla on vissiin jotain meidän sukulakutreffejä vastaan, mut kolmas (neljäs, viides?) kerta toden sanoo? :D

 
25. helmikuuta 2012 klo 12.57 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mun mielestä Osto oli tosi tylsä ja ei paljoa poikennut Helsingistä ja Tukholmasta, mutta onneksi hyvä seura pelasti senkin matkan. :) Olin kyllä siellä neljä päivää, joten en vissiin vaan kerinnyt nähdä koko ihanuutta...

 
25. helmikuuta 2012 klo 14.26 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse tällä hetkellä Oslossa asustelen ja julkisen liikenteen hinnat nousi viimeksi tän kuun alussa. Esimerkiksi kertalippu kuskilta ostettuna taitaa olla nykyään jo 50 NOK. Mutta kaupunki on kyllä ihana, ei kannata antaa hintojen pelottaa:)

 
25. helmikuuta 2012 klo 20.36 , Blogger llaura kirjoitti...

Monet kaupungit kaipaavat vähän enemmän "avautumista" ja tekemistä näyttääkseen parhaat puolensa :) mutta ei kai sitä kaikista kaupungeista tarvitsekaan tykätä, en itsekään henk.koht. esim pidä Lontoota kovin kaksisena mestana, vaikka se monien superlemppari onkin.. :D

 
25. helmikuuta 2012 klo 20.37 , Blogger llaura kirjoitti...

kiitos tiedosta! ainahan noi tosiaan vähän nousee, Oslon tapauksessa jo ehkä aika paljonkin, mutta peruslomalla keskustassa tuskin edes hirveesti julkisilla tarvitsee liikkua :)

 
25. helmikuuta 2012 klo 20.38 , Blogger llaura kirjoitti...

haha, joo tein vähän katoomistemput fb:sta niin jäi sit kaikki sinne jääneet keskustelutkin ihan kesken. taas näitä mun ex tempore repäisyjä, mutta ehkä tosiaan treffejä vois ilman fb:takin sopia :D

 
26. helmikuuta 2012 klo 23.39 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kun joskus Osloon suuntaan, niin varmasti tän postauksen vinkkejä koitan silloin käyttää hyödyksi. :)

 
27. helmikuuta 2012 klo 17.52 , Blogger llaura kirjoitti...

kiva kuulla :)

 
27. helmikuuta 2012 klo 19.07 , Blogger Aino kirjoitti...

Kävin Oslossa viime vuoden toukokuussa, yhden viikonlopun vaan olin, mutta mulla oli onneks paikallisopas niin kerkesin nähdä aika paljon (sun jutuista 6/10!) :) Kiva ja nätti paikka, ymmärrän kyllä miksi oot niin viehättynyt. Ainut miinus vaan tosiaan ne hinnat, APUA! Kyllä tuntu ku asuisi itse jossain kehitysmaassa kun oli ihan köyhä olo siellä :D

 

Lähetä kommentti

pst, ennen kuin jätät kommentin, lue tämä pieni FAQ/UKK :--)
Olen 178cm pitkä,
koirani on japaninpystykorva,
teen kollaasit ja muokkaan kuvani PhotoFiltrellä,
ja jos sinulle näkyy tässä blogissa valkoinen laatikko tekstin/kuvien päällä, en osaa tehdä sille mitään, mutta kokeile vaihtaa selainta vaikka Mozillaan siitä Exploreristasi, tai päivitä se omasi ainakin uudempaan versioon, josko se sitten auttaisi! :--)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu