Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Suomalaisia teoksia ja pari kirjavinkkiä

sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Suomalaisia teoksia ja pari kirjavinkkiä

Sain kuin sainkin vielä tämän kuun puolella kahlattua tuon Jari Tervon Laylan läpi, niin kuin hieman jossain vanhemman postauksen kommenttiboksissa lupailin! Olen lukenut nyt tänä vuonna tasan kolme kirjaa, eli hieman hiljaista on tähän mennessä pitänyt.. Nyt edelliset ovat kuitenkin olleet pitkästä aikaa suomalaisten kirjailijoiden kirjoja, ja kun aiheet edes suunnilleen liippaa toisiaan läheltä, niin ajattelin näistä kahdesta tehdä oikein yhteispostauksen :--)


Anja Snellmanin Parvekejumalat kertoo rinnakkain kahta tarinaa - toisessa pääosassa on suomalainen tyttö, joka on löytänyt islamin uskon, ja toisessa somalityttö, joka yrittää sopeutua perheensä kanssa suomalaiseen arkeen itä-Helsingissä. Lopulta tyttöjen tarinat kietoutuvat yhteen, ja Snellman käsittelee islamin uskoa varsin mielenkiintoisesti kahdesta eri näkökulmasta.

Mutta. Mä en tiedä onko vika mussa vai Anjassa, mutta voi luoja mä inhoan tuon kirjailijan kirjoitustyyliä.  :D Tahkosin ja tahkosin tän kirjan kanssa varmaan kaksi kuukautta, luin viisi sivua kerrallaan, mutta luonne ei antanut jättää kesken. Luovuttaminen oli hyvin monta kertaa lähellä, olin vasta pari kuukautta aikaisemmin lukenut somalinaisen itse kirjoittaman omaelämäkerran, ja vaikken mikään somalikulttuurin asiantuntija olekaan, niin voi luoja mä itkin verta kaikkien räikeiden asiavirheiden, stereotypioden vahvistamisen ja ajattelemattomien asioiden kohdalla. Ne kun vielä yhdisti Snellmanin jotenkin raivostuttavan tekotaiteelliseen kirjoitustyyliin , joka vaivasi jo edellisessä Lemmikkikaupan tytöt -teoksessa, niin ei ollu ihan mikään helpoin lukukokemus. Mutta onneksi sain kuitenkin kirjan tahkottua loppuun asti, koska toisin kuin ennalta odotin: loppuratkaisu ei ollutkaan niin itsestään selvä kuin olisi voinut luulla. Ja koska kirjan viimeiset 40 sivua olivat jo ok-hyvää tekstiä, pelasti se loppu oikeastaan aika paljon myös itse kerronnalta. Eli tää oli juuri niitä kirjoja, joita lukiessaan saa taistella itseään eteenpäin, eivätkä meinaa oikein maistua, mutta kirjan loputtua loppu sitookin teoksen tavallaan niin tiiviisti yhteen, että kirja olikin yllättäen ihan hyvä. 


Jari Tervon Layla taas kertoo rinnakkain useampaakin tarinaa. Pääosaa näyttelee kurdityttö Layla,  suomalainen lapsensa huoltajuuden menettänyt Helena, sekä prostituutioporukkaa pyörittävä Armonlahti. Kirja on siis tarina niin prostituutiosta lieveilmiöineen kuin kurdikulttuuristakin, ja oikeastaan se kertoo Turkissa asuneen kurdin Laylan elämästä monesta eri näkökulmasta. 

Jos Parvekejumalien kanssa taistelin toista kuukautta nauttimatta lukukokemuksesta sen kummemmin kuin vasta jälkikäteen, Laylan luin kahdessa päivässä. Ai että pidin suuressa arvossa Tervon kielikuvia, hyviä sanakäänteitä ja ennen kaikkea sujuvaa tekstiä tuon Snellmanin jälkeen! Mutta jos ei Snellman ihan täysin osannut samaistua teini-ikäisen somalitytön ajatusmaailmaan, niin odotettavasti vähän heikosti se nuoren kurdintytön elämään asettuminen päälle 5-kymppiseltä mieskirjailijaltakaan kävi. Siihen verrattuna Anjan yritys vaikutti jopa hyvältä. Tervon kirja käsittelee ehdottoman tärkeää aihetta monelta kantilta, ja ainakin itse löysin sieltä syvää kritiikkiä jopa enemmän suomalais- kuin kurdikulttuuria kohtaan, mutta kovin syvälle itse henkilöhahmoihin ei päästy sisälle. Se, tarvitseeko aina päästäkään, on toki asia erikseen, mutta olisin itse ehkä kaivannut vähän syvempää porautumista kirjan teemoihin, ja jättänyt vaikka pari turhaa tyyppiä ja taustajuonta kokonaan pois häiritsemästä - ne kun eivät mielestäni kirjan oleellisimman tarinan kannalta olleet kovinkaan merkityksellisiä. Kun Laylan sielunmaailmaa olisi oikeasti päässyt kunnolla lähemmäs, olisi tarinakin koskettanut huomattavasti enemmän. Mutta yhtä kaikki, kirja oli hyvä, ja vaikkei se ollutkaan mikään tajunnanräjäyttävä ja tuonut ainakaan minulle mitään hirveän uutta ja suurta teemaa, niin suosittelen sen kyllä lukemaan, jos kiinnostusta löytyy :)

Yleisesti ottaen olen lähiaikoina lukenut todella vähän suomalaisten kirjailijoiden kirjoja. Toki lemppareitani ovat mm. Kjell Westö ja Väinö Linna, mutta esimerkiksi Layla oli ensimmäinen Tervon kirja johon tartuin. Vähän "kevyiltähän" nämä kirjat tuntuivat kun oli tosiaan lukenut vasta ihan tositapahtumia tai ainakin paikallisten kulttuurien oikeiden edustajien kirjoittamia kirjoja islamin uskosta ja somalikulttuurista, mutta ihan hyvä yritys molemmilta kirjailijoilta näihinkin teemoihin oli tarttua . Ja jos kurdi- ja somalikulttuureita tuntee vähän vähemmän, ei molemmista kirjoista löytyvät asiavirheet ehkä niin paljoa häiritsisikään! Eli yhteenvetona: molemmat kirjat olivat lukemisen arvoisia, ja ajatuksia herättäviä, mutta jos tahtoo lukea näistä aiheista oikeasti pinnan alle ylettyviä, viiltävän koskettavia teoksia, kannattaa suunnata ulkomaisten kirjailijoiden luokse siellä kirjaston tai kirjakauppojen hyllyjen välissä.

Sellanen pieni arvostelupaatos :D Ootteko lukeneet näitä kirjoja? Tai muita Snellmanin/Tervon teoksia? Ajatuksia? :)

Tunnisteet:

8 kommenttia:

29. huhtikuuta 2012 klo 14.53 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Anna nyt ihmeessä vinkkiä näistä "näistä aiheista oikeasti pinnan alle ylettyviä, viiltävän koskettavia teoksia" kirjoitakin?
Itsekin pidin Parvekejumalia ihan ok:na, odotin jotain paljon parempaa, joten petyin vähän. Tällä hetkellä yöpöydällä lojaa Layla ja Tuhat loistavaa aurinkoa, joista ensimmäisen lukeminen takkuaa. Mielestäni teksti ja aihe on niin raskasta, etten vain pysty lukemaan hirveästi kerrallaan :D Kirja ei myöskään ole vetänyt mukaansa ja tuntuu tosiaan, että turhia henkilöitä kirjassa on liikaa.
Tuhat loistavaa aurinkoa odottaa vielä avaamista, mutta odotukset ovat jälleen kerran korkealla.

 
29. huhtikuuta 2012 klo 16.59 , Blogger llaura kirjoitti...

tuosta kirjat-tagista löytyy lista lukemistani kirjoista yleensä, mutta somalinaisen superkoskettava tarina on ainakin Ayaan Hirsi Alin Pakomatkalla :)

mun mielestä Layla oli taas kaikkea muuta kuin raskasta, se oli jotenkin liiankin kevyt tollasesta aiheesta kirjoitetusta kirjoitetuksi kirjaksi :D mutta toivottavasti tykkäät tuosta Hosseinin kirjasta, se on jo oikeasti hyvä kirja muslimikulttuurin naisten kohtaloista :)

 
29. huhtikuuta 2012 klo 17.07 , Anonymous Kati kirjoitti...

Mitä räikeitä asiavirheitä Parvekejumalissa on?

 
29. huhtikuuta 2012 klo 22.12 , Blogger Katri kirjoitti...

Näin kun itse työskentelen maahanmuuttajien kanssa, niin Parvekejumalat olivat mielestäni jopa ihan suht uskottava. Tai siis että olen kyllä nähnyt suht samaa ihan noin niinku tosielämässäkin.

Oletko lukenut Mende Nazerin Orjan? Jos et, niin lue !

 
30. huhtikuuta 2012 klo 0.28 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

En oo kumpaakaan lukenut, mutta Laylan aion lukaista, kunhan saan sen käsiini. :)

 
30. huhtikuuta 2012 klo 9.35 , Blogger llaura kirjoitti...

Vastasin tähän jo eilen, mutta muotoilen tän kommenttini nyt paremmin :D eli siis yleisestikin kirja on varsin osoitteleva ja stereotypioita vahvisteleva - sen osoitti kaikki somaliperheeseen mahtuvat ennakkoluulot aina silpomisesta kunniamurhiin samoin kuin kääntyminen muslimiksi nähtiin varsin mustavalkoisena tapahtumana, jossa omille ajatuksille ei jäänyt mitään sijaa. tuli jopa välillä vähän rasistinen kuva koko kirjasta :)

yksittäisiä asiavirheitä oli jonkin verran, eniten häiritsi se, ettei Snellman tuntunut tietävän somalikulttuurista oikeasti mitään. Pohjatyötä ei oltu kunnolla tehty, jos minäkin narautin muutamassa kohdassa kirjailijan vääristä faktoista :) oli mm. kovinkin epäuskottavaa, että somaliperheen äiti osasi lukea, saattoihan se somalikieltä heidän aakkosillaan osatakin, mutta yhtäkkiä osasi lukea suomalaisiakin mainoksia. samoin Snellmanin tietämys somaleiden klaanitavoista oli ihan pintaraapaisua, kutsuttiinpa klaaneja jossain vaiheissa jopa virheellisesti heimoiksi.

 
30. huhtikuuta 2012 klo 9.37 , Blogger llaura kirjoitti...

Joo tapahtuuhan noita asioita varmasti, mutta että kaikki samassa perheessä aina tytärtään vihaavasta isästä vanhoillisiin veljiin, kunniamurhiin ja silpomiseen? toki vanhoillisiakin somaliperheitä löytyy varmasti suomesta, mutta yleisesti ottaen mun mielestä tuolla kirjalla oli liian stereotypioita vahvistava sävy, oli hyvin ennalta-arvattavaa sinäänsä, että lopulta kirjassa niin somalien kulttuuri kuin muslimiksi kääntynyt suomalaistyttökin osoittautui tietyllä tavalla "pahaksi". Ei kirjan juonen kannalta, vaan todellisuuden kannalta.

Enpä oo muuten vielä lukenut, pitää ehdottomasti laittaa lukulistalle! Kiitos vinkistä :)

 
30. huhtikuuta 2012 klo 9.38 , Blogger llaura kirjoitti...

Sitä voinkin ehdottomasti suositella :)

 

Lähetä kommentti

pst, ennen kuin jätät kommentin, lue tämä pieni FAQ/UKK :--)
Olen 178cm pitkä,
koirani on japaninpystykorva,
teen kollaasit ja muokkaan kuvani PhotoFiltrellä,
ja jos sinulle näkyy tässä blogissa valkoinen laatikko tekstin/kuvien päällä, en osaa tehdä sille mitään, mutta kokeile vaihtaa selainta vaikka Mozillaan siitä Exploreristasi, tai päivitä se omasi ainakin uudempaan versioon, josko se sitten auttaisi! :--)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu